Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οξύνονται οι συγκρούσεις κατοίκων - κατακτητών

Τα βρετανικά στρατεύματα στη Βασόρα, όπου ο ΠΟΥ έχει καταγράψει αυξημένα κρούσματα χολέρας, θα επιθεωρήσει ο Τόνι Μπλερ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΧΙΤ - ΒΑΣΟΡΑ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Πληθαίνουν και διογκώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις, σε διάφορες πόλεις του Ιράκ, κατά της αμερικανικής παρουσίας. Χτες, όπως μετέδωσε το δορυφορικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα» αλλά δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι αργά το βράδυ από άλλη πηγή, 4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους κατέπεσε στην πόλη αλ Χιτ, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπου από το πρωί μαίνονταν σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους εξοργισμένους κατοίκους και σε αμερικανικές δυνάμεις.

Ο ανταποκριτής του «αλ Τζαζίρα» μετέδιδε απευθείας από τη Χιτ και αναγκάστηκε να διακόψει αρκετές φορές από τα συνθήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν από την επιμονή των Αμερικανών στρατιωτών να διεξάγουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι και επιτέθηκαν, αρκετοί από αυτούς οπλισμένοι, εναντίον του τοπικού αστυνομικού τμήματος όπου έχουν καταλύσει οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της πολιτικής κατοχικής διοίκησης, Πολ Μπρέμερ, σχολιάζοντας το θάνατο 9 Αμερικανών στρατιωτών, το τελευταίο 24ωρο σε διάφορες επιθέσεις, παραδεχόταν ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν και άλλες απώλειες τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χειροτερεύει η κατάσταση». Παράλληλα, αμερικανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει επιχείρηση «σκούπα» στις δυτικές συνοικίες της Βαγδάτης, όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη σημειώθηκαν αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών. Σε μία από αυτές τις περιοχές συνελήφθη χτες ο Παλαιστίνιος διπλωματικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη, Νατζάν Αμπντούλ Ραχμάν, ενώ εισερχόταν στο κτίριο της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής, με το πρόσχημα ότι «οπλοφορούσε παρανόμως».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση που απεστάλη στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.middle-east-online.com, μια οργάνωση υπό την επονομασία «Γενική Διοίκηση Ενόπλων Δυνάμεων, της αντίστασης και της απελευθέρωσης του Ιράκ» διεκδικούσε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε την Τρίτη κατά Αμερικανών στρατιωτών στη Φαλούτζα. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι στο πλαίσιο της οργάνωσης συνεργάζονται «οι εναπομείνασες Ενοπλες Δυνάμεις του Ιράκ με στελέχη του Μπάαθ», ενώ αναφέρεται ότι το γενικό πρόσταγμα έχει ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν. Στην ίδια ιστοσελίδα απεστάλη και ένα χειρόγραφο που φέρεται να είναι του Σαντάμ και καλεί τον ιρακινό λαό να αντισταθεί.

Παρά τη σχετικά έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί και στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, υπό το βλέμμα του Αμερικανού ταγματάρχη Ρέιμοντ Οντιέρνο, εκλέχτηκε χτες νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Δήμαρχος αναδείχτηκε ένας Κούρδος δικηγόρος, αντιδήμαρχος ένας Αραβας ειδικός στον πετρελαϊκό τομέα, ενώ για να αποφευχθούν τυχόν παράπονα ο Οντιέρνο διόρισε έναν Τουρκομάνο πρόεδρο του Συμβουλίου.

Αφίξεις και προειδοποιήσεις

Στο Ιράκ μεταβαίνει, τα προσεχή 24ωρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος άρχισε χτες περιοδεία στην περιοχή του Κόλπου, με πρώτη στάση το Κουβέιτ. Ο Τόνι Μπλερ αναμένεται, ίσως και σήμερα, στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στη Βασόρα.

Στο Ιράκ θα επιστρέψουν, στις 6 Ιούνη, και οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να ελέγξουν τις φήμες περί κλοπής επικίνδυνων ραδιενεργών υλικών από ιρακινά εργοστάσια. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωνε χτες για πρώτη φορά ότι «πιθανώς οι Ιρακινοί να κατέστρεψαν τα όπλα μαζικής καταστροφής πριν την έναρξη της εισβολής», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη βρεθεί ποτέ η φερόμενη ως αιτία του πολέμου. Σχεδόν ταυτόχρονα, αναμένεται να φθάσει στη Βαγδάτη και ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για το Ιράκ, ο Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, προκειμένου να επιβλέψει, κατ' αρχάς, την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, προειδοποιούσε ότι οι ελλειμματικές συνθήκες ασφαλείας έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην αποκατάσταση της υδροδότησης και της αποχέτευσης στις περισσότερες πόλεις με αποτέλεσμα οι συνθήκες υγιεινής να είναι ανύπαρκτες. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χτες ότι τις τελευταίες μέρες έχουν καταμετρηθεί 64 κρούσματα χολέρας στη Βασόρα, και εκτιμά ότι σε κάθε γνωστό περιστατικό αντιστοιχούν άλλα 15 που δεν έχουν αποκαλυφθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ