Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Πολλά και οξυνόμενα προβλήματα

Ολα τα προβλήματα που δημιουργούν οι «πολιτιστικές» επιλογές της ΕΕ θα απασχολήσουν το συνέδριο του ευρωπαϊκού τμήματος της FIA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ηθοποιών), που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο στο Ναύπλιο.

Συμμετέχουν 50 αντιπρόσωποι από 18 ευρωπαϊκές χώρες, που θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ, το πρόγραμμα «Τηλεόραση χωρίς σύνορα», την οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, το πρόγραμμα «Πολιτισμός 2000» και, βέβαια, τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των υπουργών Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο θα ασχοληθεί επίσης με τις συμφωνίες για τα οπτικοακουστικά και τη ραδιοφωνία, καθώς και με την «πολιτιστική ιδιαιτερότητα» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το συνέδριο άνοιξε με ομιλία του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βασίλη Κολοβού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε την πολιτιστική πολιτική της ΕΕ - όπως κωδικοποιήθηκε στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης - σημειώνοντας πως στοχεύει στη συγκρότηση «πολιτικών και οικονομικών επιλογών», οι οποίες θα επιδράσουν βλαπτικά «στην πολιτιστική ταυτότητα, τη γλώσσα, την ιστορική μνήμη κάθε λαού». Πρόσθεσε ότι «η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού σε κάθε χώρα της ΕΕ θα επιφέρει ακόμα οξύτερους οικονομικούς ανταγωνισμούς, με αποτέλεσμα, μαζί με τον οικονομικά ασθενέστερο, χαμένος να βγει και ο πολιτισμός συνολικά».

Τέλος, ο Β. Κολοβός τόνισε ότι στόχος των καλλιτεχνών «πρέπει να είναι η κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου για επαφή με τον πολιτισμό, σε καθημερινή βάση, και όχι η δημιουργία βιομηχανιών που θα εκμεταλλεύονται τον ελεύθερο χρόνο του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ