Κυριακή 1 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερ-μονοπώλια της ενημέρωσης

Η συγκέντρωση του συνόλου των μέσων μαζικής ενημέρωσης στα χέρια τριών, ή τεσσάρων πολυεθνικών θα είναι το αποτέλεσμα της κυοφορούμενης αλλαγής της αμερικανικής νομοθεσίας. Μια ολοσέλιδη καταχώριση στην εφημερίδα «New York Times», την περασμένη Τετάρτη, ήταν χαρακτηριστική των αντιδράσεων στο χώρο του Τύπου. Ο τίτλος ήταν εύγλωττος: «Ο Ρούπερτ Μέρντοκ θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο των ειδήσεων στην Αμερική»!

Μέχρι στιγμής ο γνωστός μεγιστάνας των ΜΜΕ έχει τον απόλυτο έλεγχο του δικτύου «Fox», του αντίστοιχου καλωδιακού καναλιού «Fox News», επτά άλλων καναλιών εξειδικευμένου περιεχομένου, 34 τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και της εφημερίδας «New York Post».

Σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, από την αλλαγή της νομοθεσίας αναμένεται να ωφεληθούν εκτός του Μέρντοκ και οι μεγάλοι όμιλοι «Viacom», «Disney» και «AOL Time Warner». Εξάλλου οι τέσσερις αυτοί όμιλοι, μαζί με την «General Electric» ελέγχουν ήδη το 75% της αμερικανικής τηλεοπτικής αγοράς («Βήμα», 29 του Μάη).

Η αλλαγή της νομοθεσίας προωθείται από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή FCC (Federal Communications Commision) και έχει την έγκριση του Λευκού Οίκου. Με την αλλαγή του νόμου θα παρέχεται σε ένα δίκτυο η δυνατότητα να εξαγοράζει κατά βούληση όσους τοπικούς σταθμούς επιθυμεί με όριο το 50% της αμερικανικής τηλεοπτικής αγοράς! Μέχρι σήμερα, το όριο ήταν 35%.

Με τη νέα νομοθεσία θα χαλαρώσουν οι διατάξεις που απαγορεύουν τον κοινό έλεγχο δύο ανταγωνιστικών σταθμών, ενώ θα επιτραπεί και η ταυτόχρονη κατοχή από μια επιχείρηση τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών σταθμών και έντυπων μέσων, σε μια τοπική αγορά.

Και δύο λεπτομέρειες. Η πρώτη: Επικεφαλής της FCC είναι ο Μάικλ Πάουελ, γιος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Η δεύτερη: Σύμφωνα με το Κέντρο για τη Δημόσια Εντιμότητα, ο κ. Μέρντοκ και οι άλλοι «συνεταίροι» έχουν «χρηματοδοτήσει», κατά την τελευταία οκταετία, πάνω από 2.500 «υπηρεσιακά ταξίδια» των μελών της FCC. Μεταξύ αυτών και 44 ταξίδια του Μάικλ Πάουελ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ