Κυριακή 1 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΙΤΛΑ

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ Σημαντική σινο-ρωσική συμφωνία αναμένεται να συναφθεί μεταξύ του πετρελαϊκού κολοσσού της «Yukos» και της κινεζικής «CNPC», η οποία και θα διανοίξει το δρόμο για την κατασκευή ενός τεράστιου πετρελαιαγωγού που θα καταλήγει στην Κίνα. Οι δυο εταιρίες θα συνυπογράψουν τα σχετικά έγγραφα, στα οποία για πρώτη φορά θα τεθούν ζητήματα, όπως η ποιότητα του πετρελαίου, οι όροι των συμβολαίων και ο καθορισμός της τιμολόγησης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η κινεζική εταιρία θα συγκατατεθεί να αγοράσει έως και 700 εκατομμύρια τόνους ρωσικού πετρελαίου αξίας περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων και για το διάστημα από το 2005 έως το 2030 με τη βοήθεια ενός αγωγού, ο οποίος θα διατρέχει τη δυτική Σιβηρία και θα καταλήγει στο Ντακίνγκ της Κίνας.

ΑΝΤΙΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο αντιπληθωρισμός ως ενδεχόμενο για τη Γερμανία, αλλά όσα λέγονται προσφάτως περί γενικής υποχώρησης των τιμών είναι «λιγότερο λογικά». Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Οτμαρ Ισινγκ, που παράλληλα τόνισε ότι η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, αντιθέτως, διευρύνει τα περιθώρια ελιγμών της EKT.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ Υιοθετήθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας, νομοσχέδιο για την Υγεία, στο οποίο αποσκοπεί στη μείωση το 2004 του κονδυλίου για την υγεία κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Σρέντερ να ελέγξει τα δημόσια ελλείμματα. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να μειωθεί ο αριθμός των φαρμάκων που θα πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΚΑΜΨΗ Υποχώρησαν, απρόσμενα, κατά 2,4% οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά στις ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα. Με τους αναλυτές της Wall Street να έχουν διατυπώσει πρόβλεψη για πτώση κατά 1%, η υπουργική ανακοίνωση υπογραμμίζει το βραδύ ρυθμό με τον οποίο κινείται η αμερικανική μεταποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ