Κυριακή 1 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Αλληλεγγύη σε ένα λαό που δε σκύβει το κεφάλι

Αφιερωμένη στην Κούβα η κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση της Σπουδάζουσας Αθήνας, στις 6 - 7 Ιούνη, στο Πάντειο

Η ανάγκη αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας μπαίνει στο επίκεντρο του προβληματισμού του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και αποτελεί θέμα πολλών από τις εκδηλώσεις του. Μια τέτοια εκδήλωση είναι και η αυτή που διοργανώνει η Σπουδάζουσα Αθήνας το διήμερο 6 και 7 Ιούνη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα κάνουν παρεμβάσεις εκπρόσωποι της κουβανικής πρεσβείας.

Η Οργάνωση της Σπουδάζουσας καλεί τους φοιτητές να περιπλανηθούν στον πολιτισμό και την ιστορία της Κούβας, να ακούσουν, να γνωρίσουν, να συζητήσουν για το λαό που οικοδομεί το Σοσιαλισμό για τη χειραφέτηση του ανθρώπου από τους εκμεταλλευτές τους. Φιλοδοξεί δε να φέρει σε επαφή τους νέους με το λαό που αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος της λαϊκής εξουσίας, που συμβαδίζει με τις ανάγκες και τα οράματα των λαών.

Οπως μας είπε ο Θανάσης Τζίμας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας, «ανέκαθεν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελούσε τόπο έκφρασης για χιλιάδες νέους, τόπο ανταλλαγής εμπειριών και συζήτησης πάνω στα προβλήματα και τις αγωνίες όλων μας. Την ώρα που τα δικαιώματά μας βρίσκονται στο στόχαστρο, μας θέλουν ηττοπαθείς, μοιρολάτρες, να κοιτάμε τη βολή μας, εμείς διαλέγουμε να συζητήσουμε για το δικαίωμά μας στη ζωή, για τη διέξοδο που βρίσκεται στην πάλη των λαών, στο δικαίωμά τους ν' αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους.

Αλληλεγγύη στην Κούβα σημαίνει υπεράσπιση αυτού ακριβώς του δικαιώματος. Σημαίνει ενεργό στήριξη σ' ένα λαό που δε σκύβει το κεφάλι, που χαράσσει το δικό του δρόμο, φάρος πραγματικός αντίστασης και αξιοπρέπειας κόντρα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα της εποχής μας».

Ο Θ. Τζίμας επισημαίνει ότι τα ιδανικά και οι αξίες που πρεσβεύει η σοσιαλιστική Κούβα «ενοχλούν γι' αυτό και βρίσκονται στο στόχαστρο.

Το ερώτημα "με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις", ταυτίζεται σήμερα με τη στάση που κρατάει κάποιος σε σχέση με την επίθεση στην Κούβα. Σ' αυτό το ερώτημα η ΚΝΕ πάει με τον κόσμο της δουλιάς, με την εργατική τάξη και τα παιδιά της, πάει με την Κούβα και αυτό ακριβώς θέλουμε να συζητήσουμε με τους συμφοιτητές μας».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν σχετικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και εκθέσεις, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα πλαισιώνεται από νεανικά μουσικά σχήματα rock, έντεχνης και latin μουσικής, από θεατρικά δρώμενα και ένα χώρο ελεύθερης δημιουργίας, ζωγραφικής και σκίτσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ