Κυριακή 1 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Και τ' αντιχιτλερικά έντυπα)

ΕΙΝΑΙ μια σημαντική κι ενδιαφέρουσα πτυχή, όχι και τόσο γνωστή, στη μεγάλη προσφορά του παράνομου αντιστασιακού Τύπου, τα έντυπα εκείνα που τύπωσαν και κυκλοφόρησαν οι ΕΑΜικές Οργανώσεις - στα γερμανικά και τα ιταλικά - για να ενημερώσουν τα στρατεύματα Κατοχής σχετικά με την πορεία του πολέμου.

Η ΕΚΔΟΣΗ του ξενόγλωσσου αυτού υλικού άρχισε ουσιαστικά το 1943, φούντωσε αργότερα και συνεχίστηκε το 1944 με τις μεγάλες νίκες του Κόκκινου Στρατού και τη θυελλώδικη προώθησή του στην «καρδιά» της Γερμανίας, στο Βερολίνο.

Η ΑΝΑΓΚΗ να πληροφορηθούν οι Γερμανοί στρατιώτες για την πραγματική κατάσταση του πολεμικού μετώπου ήταν μεγάλη, όταν μάλιστα ο μηχανισμός παραπληροφόρησης του Γκαίμπελς προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποκρύψει και να συντηρήσει τα χιτλερικά μυθεύματα, που καθημερινά εξαπέλυαν.

ΑΚΡΙΒΩΣ την περίοδο αυτή, έγκαιρα, αλλά και επίκαιρα, άρχισε μια συστηματική προσπάθεια για τη σύνταξη του παράνομου ξενόγλωσσου υλικού σε τρικ, προκηρύξεις, αφίσες και, φυσικά, μικρές εφημερίδες.

ΑΝ, ΒΕΒΑΙΑ, ο παράνομος Τύπος, οι εφημερίδες, που τότε έβγαζαν οι αντιστασιακές οργανώσεις, είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές και φοβερές δυσκολίες, με τους θανάσιμους κινδύνους, που διέτρεχαν όλοι εκείνοι που μετείχαν στο κύκλωμα, οι κίνδυνοι με τα ξενόγλωσσα, ιδιαίτερα τα γερμανικά, που είχαν ν' αντιμετωπίσουν ήταν αφάνταστα πιο μεγάλοι. Κι όσες φορές οι Γερμανοί βρέθηκαν σε τέτοιες περιπτώσεις χτύπησαν ανελέητα.

Η ΣΥΝΤΑΞΗ του ξενόγλωσσου αυτού δελτίου προκήρυξης είχε ακόμη και ιδιαίτερες ανάγκες, γιατί απαιτούσε την επιλεκτική συγκέντρωση όλης εκείνης της σχετικής ειδησεογραφίας, που είχε ενδιαφέρον για τους στρατιώτες και που αγωνιούσαν να έχουν πληροφορίες πάνω σ' όλα τα θέματα, τα οποία συστηματικά τους απόκρυβαν οι χιτλερικοί με τα έντυπα που μοίραζαν, αλλά και τις εκπομπές τους στο ραδιόφωνο.

Η ΕΠΟΝ Αθήνας, αμέσως μετά την ίδρυσή της, αναπτύσσοντας μεγάλη, καθημερινή δραστηριότητα στον τομέα της διαφώτισης, προχώρησε, αρχές του 1944, στην έκδοση ενός πολυγραφημένου γερμανόφωνου δελτίου, το οποίο είχε στα γερμανικά τον τίτλο: «DEUTSCER Soldat: Zusammen gegen HITLER»: «Γερμανέ στρατιώτη, μαζί εναντίον του Χίτλερ»!!

Η ΣΥΝΤΑΞΗ του δελτίου αυτού, σε βδομαδιάτικη βάση κυκλοφορίας, βασιζόταν κυρίως στο ειδησεογραφικό υλικό που συγκέντρωνε ένα ειδικό συνεργείο, το οποίο παρακολουθούσε συστηματικά τις εκπομπές Μόσχας και Λονδίνου. Η πιο δύσκολη και λεπτή φάση ήταν το υλικό αυτό να πάρει την τελική δημοσιογραφική διαμόρφωση και να μεταφραστεί σωστά και έπειτα να το δακτυλογραφήσουμε στην κλασική για τότε γραφομηχανή. Δύσκολη και με πολλές απαιτήσεις κι αυτή η φάση. Είχαμε, όμως, την καλή τύχη να έχουμε, τότε, μαζί μας μια άξια συναγωνίστρια, που ολοκλήρωνε με επιτυχία τη σύνταξη του δελτίου, φυσικά και τη μετάφραση.

ΠΡΕΠΕΙ να πούμε ακόμη ότι ο παράνομος αυτός εκτυπωτικός μηχανισμός λειτουργούσε στην οδό Λυκείου, δίπλα στο σημερινό Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο ήταν εγκαταστημένο το γερμανικό Ναυαρχείο!!

ΗΤΑΝ το φιλόξενο σπίτι ενός καθηγητή Πανεπιστημίου, ακαδημαϊκού, που είχε με πατριωτική διάθεση δεχτεί να στήσουμε εκεί τον παράνομο μηχανισμό... Και να βγάζουμε το αντιχιτλερικό μας δελτίο της ΕΠΟΝ. Ασβηστες πάντα τέτοιες μνήμες.

Η ΣΤΕΡΝΗ φάση κι η πιο δύσκολη, ύστερα από την εκτύπωση, ήταν η διανομή. Κι εδώ δεν πρόκειται για μια διανομή, που γινόταν τυχαία. Ηταν διανομή με στόχους, επιλεγμένους από πριν. Στρατιωτικές μονάδες, καμιόνια, υπηρεσίες...

ΔΕΝ ΗΤΑΝ εύκολη καθόλου μια τέτοια εξόρμηση. Σ' αυτές πολύ συχνά έπαιρναν μέρος τα αετόπουλα, γλιστρούσαν μέσα στις μονάδες, πάνω στα αυτοκίνητα. Συχνά τα αετόπουλα, μαζί με τους ΕΠΟΝίτες, πλήρωσαν επί τόπου με τη ζωή τους τη διανομή του αντιφασιστικού ξενόγλωσσου υλικού στη φωλιά του λύκου. Είναι μια ακόμη σελίδα από τη δράση της θρυλικής ΕΠΟΝ, που φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια της.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ