Κυριακή 1 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Μέρα αλληλεγγύης η 5η του Ιούνη
  • Στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, στις 7 μ.μ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις 7.30 μ.μ.
  • Στην Πάτρα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 7.30 μ.μ.

Με δεκάδες περιοδείες στα εργοστάσια και στους χώρους δουλιάς, τα στελέχη του ΠΑΜΕ εντείνουν τη δράση τους για την προετοιμασία, στις 5 Ιούνη, των συλλαλητηρίων κατά των απολύσεων και για την υπεράσπιση των ανέργων. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 7 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου και στην Πάτρα την ίδια ώρα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ταυτόχρονα, σε πολλούς νομούς, οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ διοργανώνουν συσκέψεις και εκδηλώσεις.

Με τα συλλαλητήρια αυτά, αλλά και με όλη την πολύμορφη δράση τους, οι ταξικές δυνάμεις απαντούν στο κύμα απολύσεων, στα «λουκέτα», στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, που πάντα, στον έναν πόλο, εξασφαλίζουν κέρδη για τα μονοπώλια και, στον άλλο, συσσωρεύουν την ανεργία, τη φτώχεια και αβεβαιότητα. Απαντούν στην ανάγκη των ανέργων και των απολυμένων να εξασφαλίσουν τα βασικά τους δικαιώματα, αλλά και στο αίτημα ολόκληρης της εργατικής τάξης, για σταθερή και πλήρη εργασία, ενάντια στην υποαπασχόληση και στο καθεστώς του «απασχολήσιμου», που προβάλλουν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η «καμπάνα» της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της κατάργησης ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, της περικοπής των μισθών «χτυπά για όλους», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί εργαζόμενους και ανέργους σε κοινό μέτωπο. Αναδεικνύοντας τους πραγματικούς ενόχους αυτής της κατάστασης, το ΠΑΜΕ σημειώνει στην προκήρυξή του: «Τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το ΣΕΒ, μαζί με τη ΝΔ και υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλουν τους εργαζόμενους ομήρους. Να τους υπόσχονται, να τους εκβιάζουν, να τους πετούν ένα κόκαλο για γλείψιμο, να τους κλέβουν την ψήφο. Ολοι αυτοί κρύβουν από το λαό ότι καπιταλισμός και ανεργία είναι σταυραδέλφια και πως με τα γιατροσόφια που κάθε φορά εξαγγέλλουν στοχεύουν στην εκτόνωση της εργατικής αγανάκτησης, στον εγκλωβισμό των ανέργων».


Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους για την επιβίωση των ανέργων, των απολυμένων και των οικογενειών τους. Να κάνουν πράξη την απόφαση - πρόκληση: «Δε θα αφήσουμε τους ανέργους μόνους τους». Γιατί οι άνεργοι είναι τα δικά μας παιδιά. Είναι όλοι παιδιά της εργατικής τάξης. Στα πλαίσια αυτού του αγώνα, για τη στήριξη των ανέργων, το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

-- Σταμάτημα των απολύσεων. Βαριά πρόστιμα σε όσους κλείνουν επιχειρήσεις.

-- Επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Επίδομα 80% του μισθού και αποζημίωση σύμφωνα μ' αυτό που προβλέπει ο Ν. 2112.

-- Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες και ειδικά μέτρα για τα ΑμΕΑ.

-- Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος.

-- Επιχορήγηση ενοικίου, «πάγωμα» δανείων, δωρεάν παιδικούς σταθμούς και επιδότηση σπουδών για τα παιδιά των ανέργων.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι σήμερα ο αγώνας «επιβάλλεται να κυριαρχείται από ριζοσπαστικές, πολιτικές απαιτήσεις, που να δείχνουν ότι χρειάζεται η συνολική σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές και με τους φορείς τους. Χρειάζεται ανατροπή όσων δεκαετίες κυβερνούν και μαυρίζουν τη ζωή μας». Επιπλέον προσθέτει το ΠΑΜΕ: «Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, χρειαζόμαστε ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ισχυρό, που δε θα προσκυνά κυβερνήσεις και εργοδότες, όπως κάνουν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Απαιτείται ενίσχυση του ΠΑΜΕ, ώστε με τη συνέπεια και τον αγώνα του να αναδείχνεται σε αυθεντικό εκφραστή των εργατικών συμφερόντων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο δρόμο ενάντια στη δεύτερη δόση αντιλαϊκών μέτρων (2015-07-22 00:00:00.0)
Στο δρόμο ενάντια στη δεύτερη δόση αντιλαϊκών μέτρων (2015-07-22 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις τη Δευτέρα (2012-07-21 00:00:00.0)
Στις 21 Φλεβάρη διαδηλώνουμε σε όλη την Ελλάδα (2006-02-12 00:00:00.0)
Σήμερα τα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στους ανέργους (2003-06-05 00:00:00.0)
Ολοι στα αυριανά συλλαλητήρια αλληλεγγύης στους ανέργους (2003-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ