Κυριακή 1 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΑΓΝΟ»
Το ξεπούλημα ξεσηκώνει εργαζόμενους και κτηνοτρόφους

Eurokinissi

Την πώληση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ» στην ιδιωτική εταιρία «ΚΟΛΙΟΣ» ανακοίνωνε τελεσιγραφικά την περασμένη Τετάρτη η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι όροι μεταβίβασης. Ετσι, ένα συνεταιριστικό εργοστάσιο ξεπουλιέται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με οδυνηρές συνέπειες για τους εκεί εργαζόμενους, αλλά και τους κτηνοτρόφους. Η διεύθυνση της γαλακτοβιομηχανίας και η ΑΤΕ δεν τήρησαν καν ούτε τις τυπικές διαδικασίες που ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν σχετικά με τους εργαζόμενους, αφού δεν προσκάλεσαν τους εκπροσώπους τους προκειμένου να ρυθμιστούν, πριν τη μεταβίβαση, όχι μόνον τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία της επιχείρησης αλλά και οι εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων. Κι ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Φλωρίδης διαβεβαίωνε, λίγες μέρες πριν, τα μέλη του σωματείου ότι σε καμία ενέργεια δε θα προβεί η κυβέρνηση αν προηγούμενα δε συζητήσει με τους εργαζόμενους, στη συνέχεια όμως τους αγνόησε επιδεικτικά...

Βεβαίως, οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΝΟ» και οι κτηνοτρόφοι-γαλακτοπαραγωγοί αντιλαμβάνονταν τον τελευταίο καιρό τις επιπτώσεις από τις άσχημες εξελίξεις που δρομολογούνταν για τη σημαντική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της «ΑΓΝΟ» μετά την απόφαση κυβέρνησης και ΑΤΕ να την ξεπουλήσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης για παραχώρηση στην «ΚΟΛΙΟΣ» η αγωνία, όπως και η αγανάκτηση των εργαζομένων, έφτασε στο αποκορύφωμα. Ολα δείχνουν ότι ο ιδιώτης που την αγοράζει αναλαμβάνει ο ίδιος «να καθαρίσει» με το προσωπικό. Αμέσως κήρυξαν 24ωρη απεργία και αποφασίζουν γι' αυτή τη βδομάδα κλιμάκωση του αγώνα τους.

«Από στιγμή σε στιγμή θα βρεθούμε σ' ένα καθεστώς εργαζόμενοι να συζητάνε μόνο με το νέο ιδιοκτήτη! Αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες αν πάρει κανείς υπόψη του ότι σε προηγούμενες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης παρά το ότι έμπαιναν τριτεγγυητές υπουργεία αυτές αθετούνταν την επόμενη μέρα», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Φ. Γεωργουδάκης. Ο ίδιος προσθέτει ότι το ξεπούλημα της «ΑΓΝΟ» στην «ΚΟΛΙΟΣ» αποτελεί ένα σκάνδαλο.

Οσον αφορά το προσωπικό γίνεται φανερό ότι κυβέρνηση και ΑΤΕ δεν ήθελαν να αναλάβουν την πολιτικά επαχθή απόφαση δραστικής μείωσης του αριθμού των εργαζομένων και αφαίρεσης εργασιακών δικαιωμάτων. Το έργο αυτό το αναθέτουν στο νέο ιδιοκτήτη.

Οπως τονίζεται σε αναφορά- διαμαρτυρία του σωματείου προς την ΑΤΕ, η βιομηχανία γάλακτος «ΑΓΝΟ» ιδρύθηκε από τις Ενώσεις Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης με κύριο σκοπό να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η εκμετάλλευση όχι μόνον των παραγωγών από ατομικά συμφέροντα ή από ανταγωνιστικές ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και των καταναλωτών, ώστε να προμηθεύονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία για κομματικούς σκοπούς - όπως έκαναν, άλλωστε, με όλες τις συνεταιριστικές βιομηχανίες... - την οδήγησαν στην υπερχρέωση: Τόσο με την πολιτική τιμών που την υποχρέωναν να αγοράζει και να πουλά όσο και με τα δυσβάσταχτα δάνεια που έδινε για να καλύπτει την αντιαγροτική της πολιτική. Ακολούθως, βάζοντάς τη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με ευθύνη της ΑΤΕ δεν πάρθηκε κανένα μέτρο ανάπτυξης της βιομηχανίας, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η απαξίωσή της, που σήμερα χρησιμοποιείται σαν βασικό επιχείρημα για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημά της.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά όσον αφορά στη σημερινή εικόνα της επιχείρησης, που αποτελεί στην πραγματικότητα περιουσία που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εδώ και 50 χρόνια. Το 1998 που ανέλαβε η ΑΤΕ την επιχείρηση η «ΑΓΝΟ» είχε τζίρο 24 δισ. ενώ σήμερα μόλις φθάνει τα 9 δισ. Στο ίδιο διάστημα χάθηκαν 200 θέσεις εργασίας.

Η κατάσταση, πλέον, έχει φτάσει στο απροχώρητο με την επιχείρηση ξεπουλήματος. Οι εργαζόμενοι απαντούν με τις κινητοποιήσεις τους στο ξεπούλημα της «ΑΓΝΟ». Απαιτούν να μην απολυθεί κανένας από τους 430 εργαζόμενους και να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Απαιτούν την ανάπτυξη της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας για τη στήριξη και ανάπτυξη της ντόπιας κτηνοτροφίας.

Στην κατεύθυνση αυτή με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, τους άλλους εργαζόμενους, σε συντονισμένους αγώνες κατά των ιδιωτικοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα συμφέροντα των δικτυωμένων με την «ΑΓΝΟ» αγροτών της περιοχής κινδυνεύουν καθώς τίθενται υπό την κρίση και την εποπτεία μιας ιδιωτικής κερδοσκοπικής επιχείρησης με άγνωστους σχεδιασμούς. Η, έτσι κι αλλιώς, βαλλόμενη από την αντιαγροτική πολιτική (της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) κτηνοτροφία δέχεται ένα ακόμα πλήγμα. Αλλά και οι καταναλωτές, για μια ακόμα φορά, θα πληρώσουν το κόστος μιας ακόμα ιδιωτικοποίησης, για την κερδοσκοπία μιας ακόμα ιδιωτικής επιχείρησης, μέσα σε ένα ογκούμενο κύμα ακρίβειας, επισημαίνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ