Κυριακή 1 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτικο-οικονομικές παρενέργειες

Η πραγματικά σκανδαλώδης απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα στρατηγικής σημασίας «Ελληνικά Πετρέλαια» στον όμιλο Λάτση, πέραν των ολέθριων συνεπειών που θα έχει για τα λαϊκά συμφέροντα εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης, προκαλεί και αναταράξεις διεργασίες στο πολιτικό και επιχειρηματικό πεδίο.

Ο νέος κολοσσός που θα δημιουργηθεί από τη «συγχώνευση» ΕΛ.ΠΕ - «Πετρόλα», θα καλύπτει το 75% της εγχώριας αγοράς πετρελαίου και η αξία του θα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Η διαδικασία με την οποία θα εκχωρηθεί ουσιαστικά η «ναυαρχίδα» της εγχώριας βιομηχανίας στον Λάτση, θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Στο τέλος ο όμιλος Λάτση θα έχει αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο (μάνατζμεντ). Στην αρχή εμφανίζεται ως μετοχοποίηση, μέσω της οποίας το δημόσιο θα εισπράξει 326 εκατ. ευρώ παραχωρώντας το 25,34% των ΕΛ.ΠΕ στον όμιλο Λάτση.

Η συγχώνευση, προτού καν ανακοινωθεί επίσημα, είχε προκαλέσει την αντίδραση του τρίτου «παίκτη» στο χώρο της αγοράς πετρελαίου, του Β. Βαρδινογιάννη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «πολιτικό και όχι επιχειρηματικό το θέμα», αντιδρώντας στη δημιουργία «μονοπωλίου», όπως είπε, και καλώντας και την ηγεσία της ΝΔ να πάρει θέση. Η τελευταία διά του εκπροσώπου της συμμερίστηκε τις «ανησυχίες» του Β. Βαρδινογιάννη, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται περί... «ουσιαστικής αποκρατικοποίησης»(!), γιατί «η πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ παραμένουν στο κράτος»!!!.

Την ίδια στιγμή, είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή επιχειρεί να βελτιώσει το κλίμα και τις σχέσεις της με την οικονομική ολιγαρχία γενικά παρέχοντας πειστήρια για την αποφασιστικότητα να προχωρήσει τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές. Ταυτόχρονα συνάπτει και συμμαχίες με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ενόψει εκλογών...

Οι «παράπλευρες» πολιτικοοικονομικές διεργασίες αποτυπώνονται στα χτεσινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. «Ενας πετρελαϊκός γίγαντας γεννιέται με την είσοδο Λάτση στα "Ελληνικά Πετρέλαια". Ο νέος όμιλος θα ελέγχει το 75% στην αγορά. Η συμφωνία προκάλεσε την αντίδραση της "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ" του Ομίλου Βαρδινογιάννη», αναφέρουν στο βασικό τους θέμα τα «Νέα». «Νέο τοπίο στην οικονομία και την πολιτική διαμορφώνεται με τη συμφωνία για συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ», εκτιμά το «Εθνος». Η «Ελευθεροτυπία» στο σχετικό ρεπορτάζ κάνει λόγο για «πολιτικό γάμο ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ, με πολιτικές και οικονομικές παρενέργειες» και σημειώνει: «Σε κίνηση με απρόβλεπτες εξελίξεις σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο εξελίσσεται η επί πολλούς μήνες θρυλούμενη συγχώνευση των Ελληνικών Πετρελαίων με την ΠΕΤΡΟΛΑ του ομίλου Λάτση, που τελικά ανακοινώθηκε χθες». Περισσότερο επικριτική η Καθημερινή στο βασικό της θέμα επισημαίνει: «Πριν αλέκτορα φωνήσαι, η δήθεν βαλλόμενη από επιχειρηματικά συμφέροντα κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει το αίτημα του ομίλου Λάτση για συγχώνευση - απορρόφηση της παραπαίουσας ΠΕΤΡΟΛΑ από τα κρατικά ΕΛΠΕ, ξεπερνώντας τις μέχρι τώρα διακηρύξεις της για ιδιωτικοποιήσεις και επανερχόμενη στα δικά της μυστήρια μεικτά σχήματα κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, στα μόνα που γνωρίζει να χειρίζεται». Και καταλήγει: «Γενική είναι η εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί άρον άρον να κλείσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι "φίλιων" δυνάμεων και πιθανώς στο επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες λεόντειες συμφωνίες, συνοδευόμενες από δήθεν καταγγελίες για άνομα επιχειρηματικά συμφέροντα που την υπονομεύουν». Από την πλευρά του ο «Ελεύθερος Τύπος» επισημαίνει: «Με μία συμφωνία που έχει ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ, του ομίλου Λάτση. Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός ψάχνει για πολιτικό σωσίβιο ξαναμοιράζοντας την πίτα των αποκρατικοποιήσεων. Το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ παραμένει στα χέρια του Δημοσίου αλλά μπορεί να περάσει στην πλευρά των ιδιωτών έπειτα από 5 χρόνια». Το «Βήμα» σημειώνει ότι «με τη συμφωνία (αρχικά μετοχοποίηση και εν συνεχεία ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ), το Δημόσιο θα εισπράξει 326 εκατ. ευρώ και τον πλήρη έλεγχο της ΠΕΤΡΟΛΑ, παραχωρώντας το 25,34% των Ελληνικών Πετρελαίων στον όμιλο Λάτση. Το μάνατζμεντ της νέας εταιρίας (που θα προέλθει από τη σταδιακή συγχώνευση ΕΛΠΕ και ΠΕΤΡΟΛΑ) θα περάσει στον όμιλο Λάτση σε πέντε χρόνια από σήμερα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς αλλαγή προέδρου (2009-12-02 00:00:00.0)
Εγκλημα διαρκείας η ιδιωτικοποίησή τους (2008-01-13 00:00:00.0)
Στα χέρια του λαού η περιουσία του (2008-01-13 00:00:00.0)
Το σκάνδαλο σε αριθμούς (2003-05-31 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους (2002-11-01 00:00:00.0)
Χωρίς πολλά - πολλά στον Λάτση! (2002-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ