Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Συζήτησαν για οικονομία - ΕΚΟΦΙΝ

«Πολύ σημαντική απόφαση» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, την απόφαση στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΟΦΙΝ) για τη φορολογία των αποταμιεύσεων. Οι υπουργικές δηλώσεις έγιναν χθες το πρωί, αμέσως μετά τη συνάντηση του Ν. Χριστοδουλάκη με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, όπου συζητήθηκε η στάση της κυβέρνησης στη Βουλή κατά τη χτεσινή συζήτηση για την οικονομία, ενώ ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση για τη φορολογία των τραπεζικών αποταμιεύσεων στην οποία κατέληξε το ΕΚΟΦΙΝ στη συνεδρίαση στις 2 και 3 Ιούνη, προβλέπει ότι για καταθέσεις που πραγματοποιούν οι υπήκοοι μίας χώρας σε τράπεζες του εξωτερικού (στις άλλες χώρες της ΕΕ και στην Ελβετία) ένα μέρος από τη φορολογία των τόκων των καταθέσεων που πραγματοποιούν οι αρχές της χώρας, που έχει την έδρα της η τράπεζα, θα επιστρέφεται στη χώρα από την οποία έγινε η εξαγωγή των καταθέσεων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ των χωρών που καλύπτει η συμφωνία.

Προκειμένου πχ να διεκδικήσει η Ελλάδα από το ελβετικό δημόσιο μέρος της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων που πραγματοποιούν Ελληνες πολίτες ή επιχειρήσεις σε ελβετικές τράπεζες, θα πρέπει οι ελβετικές αρχές να δώσουν στοιχεία στις ελληνικές αρχές, τόσο για τα ονόματα αυτών που έχουν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, όσο και για το ύψος των καταθέσεων αυτών. Με λίγα λόγια η εφαρμογή της συμφωνίας προϋποθέτει άρση του τραπεζικού απόρρητου και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών που την έκαναν αποδεκτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ