Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΑΔΙ
Ταρίφα επιδότησης 435.000 τόνοι

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκαν διοικητικά μέτρα περιορισμού και δημιουργείται εκφοβιστικό κλίμα αυτοπεριορισμού...

Διοικητικά μέτρα περιορισμού της ελαιοπαραγωγής βάζει μπρος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, δίνοντας βεβαίως τη... δυνατότητα στους ελαιοπαραγωγούς να κόψουν μόνοι τους το λάδι που έβγαλαν, πριν τους το κόψει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και οι διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, «Ελαιουργικής», καθώς και των περισσοτέρων Ενώσεων, προσυμφώνησαν -όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας- ότι η παραγωγή λαδιού της περιόδου 2002/2003, που θα δηλωθεί προς επιδότηση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στην ΕΕ θα είναι 435.000 τόνοι (στην ποσότητα αυτή φυσικά, συνυπολογίζονται και το πυρηνέλαιο και η επιδότηση για τις βρώσιμες ελιές). Αυτό βέβαια γίνεται, ανεξάρτητα από το πιο είναι το πραγματικό ύψος της παραγωγής λαδιού και ανεξάρτητα από το πόσο ξεπερνάει το «φτωχό» εθνικό πλαφόν των 419.000 τόνων. Φαίνεται εκτός των άλλων πως όλους τους προαναφερόμενους, τους ενδιαφέρει μόνο το πώς θα επιτευχθεί μια εικονική προκαταβολή και εξόφληση της επιδότησης και να κουκουλωθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα στο λάδι.

Ετσι, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται να υποβάλουν μέχρι 30 Ιούνη τις αιτήσεις ενίσχυσης, όπου σημειωτέον θα πληρώνουν και «χαράτσια» στους συνεταιρισμούς για να τις καταθέσουν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε στις 2/6 και μια εγκύκλιο για το πώς... θα προσδιορίζονται οι «αποδεκτές προς ενίσχυση ποσότητες». Οπως προκύπτει, για να γίνουν οι νέες περικοπές, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των Ομοιογενών Ελαιοκομικών Ζωνών (ΟΕΖ) κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2001. Εδώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία των ΟΕΖ που στέλνουν οι Νομαρχίες, θα ελεγχθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και οι ζώνες θα βγάλουν ό,τι πει... ο Αργύρης. Το καινούριο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία παραγωγής της προηγούμενης διετίας, ανά ελαιοπαραγωγό, που έχει στα κομπιούτερ του ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εδώ μυρίζει εξατομικευμένο κόψιμο, όπου δε βγαίνουν τα επιθυμητά νούμερα και το κόλπο αυτό βολεύει να προκύψουν οι 435.000 τόνοι, αφού η παραγωγή της περιόδου 2000/2001 κόπηκε πάλι με διοικητικά μέτρα, αφού πρώτα δηλώθηκαν στην ΕΕ 430.000 τόνοι, ενώ για την περίοδο 2001/2002 δηλώθηκαν 390.000 τόνοι... Επικουρικά, χρησιμοποιούνται και τα όποια στοιχεία του ελαιοκομικού μητρώου, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και το μέτρημα των αποθεμάτων σε παραγωγούς και ελαιοτριβεία. Επίσης δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία περικοπών και οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, σε περιοχές που έγιναν ζημιές.

Με βάση την ίδια εγκύκλιο, οι ελαιοπαραγωγοί μαζί με την αίτηση ενίσχυσης και τα παραστατικά από τα ελαιοτριβεία (ΑΠΥ -ΔΠΠ - ΔΑ), θα πρέπει να καταθέσουν επίσης τις ζυγοταινίες, καθώς και αντίγραφο της δήλωσης Ελαιοκομικού Μητρώου, ή όπου δεν υπάρχει τέτοια δήλωση μια υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, όπου θα αναγράφεται ο αριθμός των ελαιόδεντρων. Η εγκύκλιος αυτή έπεται της ανακοίνωσης που έβγαλε το υπουργείο Γεωργίας στις 23/5, όπου ξεκίνησε η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού, εκβιασμού και αυτοπεριορισμού των ελαιοπαραγωγών, με την προαναγγελία ποινών και αποκλεισμών από την επιδότηση... Ομως οι τίμιοι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και υποχρεούνται να αποτρέψουν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις σε βάρος τους και να αγωνιστούν για την ανατροπή τέτοιων πρακτικών και πολιτικών. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποσότητες ελαιολάδου, με βάση τα στοιχεία των ελαιοτριβείων, φτάνουν τους 620.000 - 630.000 τόνους, ενώ η μέση παραγωγή ελαιολάδου σε κανονικές συνθήκες κυμαίνεται από 460.000 έως 480.000 τόνους.

Κι ενώ συμβαίνει ό,τι συμβαίνει, από πλευράς των εκπροσώπων των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ και «Ελαιουργικής» άρχισε μια ενορχηστρωμένη επίθεση κοροϊδίας σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, με πρόφαση τα πανωγραψίματα και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται... Ομως, μόνο τα παζάρια για το πώς θα γίνει καλά η «δουλιά» και πώς θα τη βολέψουν οι ίδιοι και η κυβέρνηση συνεχίζονται. Πάντως, αν ήθελαν η κυβέρνηση και οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ και της «Ελαιουργικής», πανωγραψίματα και «αέρας» δε θα υπήρχαν. Και δε θα λαμβάνονταν τώρα διοικητικά μέτρα περιορισμού επί δικαίων και αδίκων. Ούτε ο πρόεδρος της «Ελαιουργικής» θα έκανε δηλώσεις «μεγαλοψυχίας» στον τοπικό Τύπο του Ηρακλείου Κρήτης, ότι από τους 131.000 τόνους που δηλώθηκαν στο νομό, δέχεται να δοθεί επιδότηση στο ύψος του άτυπου πλαφόν των 80.000 τόνων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ