Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αστυνομικές αθλιότητες με τα πειστήρια

Αστυνομικές αθλιότητες απείρου κάλλους ξετυλίχτηκαν χτες στη δίκη της «17Ν» κατά την ανάγνωση εγγράφων και εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης αναφορικά με πειστήρια που οι αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν ότι ενοχοποιούν τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Η πρώτη απ' αυτές αφορά την πλαστή άδεια οδήγησης του κατηγορούμενου, που σύμφωνα με έγγραφο το οποίο διαβάστηκε στο δικαστήριο ανήκει στη Γαλλίδα υπήκοο Hons Cristian που από το 1971 εργάζεται στην Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό - το οποίο τελικά αποσύρθηκε από τον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων με πρόταση του εισαγγελέα και ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου - ήταν ένα κανονικό δελτίο παρακολούθησης και φακελώματος της Hons Cristian με στοιχεία για τη ζωή και την επαγγελματική της δραστηριότητα. Συμπεριλήφθηκε, άγνωστο πώς, στη δικογραφία, δεν έφερε υπογραφές, δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ποιος το παρήγγειλε και δεν υπήρχε διαβιβαστικό από την υπηρεσία που το διαβίβασε. Μαζί με το έγγραφο υπήρχε και μία φωτογραφία γυναίκας που μάλλον απεικόνιζε την προαναφερόμενη Γαλλίδα. Ομως ούτε η φωτογραφία έφερε τις σχετικές σφραγίδες, τις υπογραφές και τα διαβιβαστικά που χρειάζονταν ώστε να συμπεριληφθεί κανονικά στη δικογραφία. Το χειρότερο όλων είναι το γεγονός ότι η δικαστική έδρα αρκέστηκε στην απόσυρση του εγγράφου από τα αναγνωστέα - αφού προηγουμένως άφησε να διαβαστεί!!! - χωρίς να διατάξει μια έρευνα για να διαπιστωθεί η προέλευση αυτού του εγγράφου και η διαδρομή που ακολούθησε ως το δικαστήριο.

Η δεύτερη αστυνομική αθλιότητα που ξετυλίχτηκε στο δικαστήριο με την άδεια της έδρας, αφορά την έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τα κλειδιά που βρέθηκαν στην κατοχή του Αλ. Γιωτόπουλου. Οπως καταγγέλθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης του κατηγορουμένου, η έκθεση έχει συνταχθεί στις 21 Μάρτη του 2003, δηλαδή αφότου άρχισε η δίκη και σε χρόνο που είχε ολοκληρωθεί η τακτική ανάκριση και συνεπώς συμπεριλήφθηκε παρανόμως στη δικογραφία. Επιπλέον, όπως άλλωστε είχε καταγγείλει και με παλιότερη δήλωσή του ο ίδιος ο Αλ. Γιωτόπουλος, τα κλειδιά που κατασχέθηκαν στο σπίτι του, επιστράφηκαν στη σύντροφό του Μ. Πεϊνό, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ότι δε σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες.

Παρ' όλα αυτά στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που διαβάστηκε χτες στο δικαστήριο, αναφέρεται ότι απ' όλα τα κλειδιά που κατασχέθηκαν αρχικά (κάπου 40), τα τρία σχετίζονται με το κρησφύγετο της οδού Δαμάρεως αλλά κατά έναν περίεργο αστυνομικό τρόπο. Κάποια από αυτά «προσομοιάζουν» - σύμφωνα με την ορολογία της έκθεσης - στα κλειδιά που είχε ο Σάββας Ξηρός και άνοιγε την είσοδο της πολυκατοικίας και το διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως. Επίσης ένα κλειδί ασφαλείας - σύμφωνα με την έκθεση - «με την κατάλληλη κοπή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί» για να ανοίγει το εν λόγω κρησφύγετο!

Η ανάγνωση της έκθεσης όπως ήταν αναμενόμενο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου. Ο Γ. Ραχιώτης κατήγγειλε την ύπαρξη κύκλων που παρακολουθούν την πορεία της δίκης και κατασκευάζουν στοιχεία, με αποτέλεσμα να εισπράξει την απάντηση του εισαγγελέα Χρ. Λάμπρου ότι «θα μετανιώσει για όσα λέει». Προς στιγμήν επικράτησε αμηχανία στην αίθουσα γιατί η φράση του εισαγγελέα θεωρήθηκε απειλή. Γρήγορα όμως ο τελευταίος έσπευσε να διευκρινίσει λέγοντας ότι ο συνήγορος θα μετανιώσει γιατί θα διαπιστώσει ότι αδικεί το δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ