Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τέλος το 2006 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Σιγήν ιχθύος τήρησαν οι νομάρχες στη σαφή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη - στη διάρκεια επίσκεψής του χτες σε συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) - πως ο θεσμός το 2006 θα καταργηθεί. Ως εκ τούτου και οι διεκδικήσεις που πρόβαλαν απέναντι στον υπουργό, δεν είχαν να κάνουν με την αναβάθμιση του ρόλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), αλλά με τη συντήρησή του, τα λίγα χρόνια που του απομένουν. Μάλιστα αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία του υπουργού στο αίτημά τους να εξεταστεί η ανασύνθεση των Περιφερειακών Συμβουλίων (ΠΣ), με μεγαλύτερη συμμετοχή εκπροσώπων της ΝΑ, εξέλιξη που δε συνεπάγεται αλλαγές στη λειτουργία του διοικητικού συστήματος και του ρόλου του θεσμού σε αυτό, αφού παραμένει ο διορισμένος από την κυβέρνηση γενικός γραμματέας Περιφέρειας που αποφασίζει με βάση τις εντολές της.

Μοναδική... ένσταση των προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, μελών του ΔΣ ήταν η... έλλειψη πληροφόρησής τους. Ο Κ. Σκανδαλίδης υποσχέθηκε να τους καλέσει σε διάλογο, με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, αφού - όπως είπε - «η ανάπτυξη του β' βαθμού Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας».

Κατά τα άλλα και παρά το γεγονός της κοινής παραδοχής πως το 90% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που εισπράττουν οι Νομαρχίες από το κράτος διοχετεύεται για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, κανείς δε ζήτησε αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, αποδεχόμενοι έτσι τη λειτουργία του θεσμού ως διεκπεραιωτή κρατικών υποχρεώσεων. Κανείς δε μίλησε για το εξευτελιστικό 0,006% του κρατικού προϋπολογισμού που εισπράττει ως επιχορήγηση ο θεσμός. Η ΕΝΑΕ ζήτησε απλά το 2003 να δοθεί στο σύνολό του ο αναπτυξιακός πόρος (1% του ΦΠΑ), που ανέρχεται σε 40 δισ. δραχμές και πέρσι δόθηκε κατά το ήμισυ. Ο υπουργός απάντησε ότι φέτος συνολικά θα δοθούν στις Νομαρχίες 433 εκατομμύρια ευρώ και ξεκαθάρισε πως οι προϋπολογισμοί των ΝΑ είναι αντανάκλαση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως θα δημιουργηθεί Διυπουργικό Οργανο με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, το οποίο θα προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των επιπέδων διοίκησης, ξεκινώντας από το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως μέχρι την άνοιξη του 2004 θα προσληφθούν στις Νομαρχίες 2.600 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ