Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Παράνομα τα δικαστικά έξοδα στα πανωτόκια

Παράνομες είναι οι τραπεζικές δαπάνες και τα διάφορα έξοδα που χρεώνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες που έχουν μπλέξει στα γρανάζια των πανωτοκίων. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με αυτή τη σημαντική απόφαση (2011/03) έκρινε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να χρεώνουν με έξοδα τους δανειολήπτες, από το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης του δανείου μέχρι τη ρύθμιση του συνολικού ποσού της οφειλής.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα δανειολήπτη και διέγραψε ως παράνομα τα έξοδα που του είχε επιβάλει τράπεζα, περιορίζοντας έτσι το σύνολο της οφειλής του στα 21.130 ευρώ από 49.009 ευρώ που είχε προσδιορίσει η τράπεζα (από αυτά τα 13.793 ευρώ ήταν τραπεζικά έξοδα).

Το δικαστήριο θεωρεί ότι η ρύθμιση στο νόμο για τη διαγραφή των πανωτοκίων που απαγορεύει τη χρέωση τραπεζικών εξόδων στους δανειολήπτες είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα (αρχές της οικονομικής ελευθερίας, της αναλογικότητας, της ισότητας, προστασία της ιδιοκτησίας κλπ.), καθώς και τη σύμβαση της Ρώμης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, μετά τη ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού, τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν νόμιμα να «συνυπολογίζουν στη συνολική οφειλή και τα έξοδα που πραγματοποιούνται εφεξής».

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι τράπεζες σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να επιστέψουν τα ποσά που εισέπραξαν, ενώ ανοίγει ο δρόμος για προσφυγές δανειοληπτών στα δικαστήρια, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσά που παρανόμως έχουν καταβάλει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ