Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
KKE
Συσπείρωση και πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος

Ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

Μια άλλη πολιτική διαμετρικά αντίθετη από την ακολουθούμενη, που βαρύνεται με την ευθύνη δημιουργίας, αναπαραγωγής και όξυνσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, απαιτείται για την αντιμετώπιση και επίλυσή τους, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ για την 5η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Καθημερινά αποδεικνύεται ότι η λύση των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι κυρίως ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό.

Απαιτεί μια άλλη πολιτική διαμετρικά αντίθετη από αυτήν που ευθύνεται για τη δημιουργία, την αναπαραγωγή και όξυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Απαιτεί την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και στους πολιτικούς εκφραστές τους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αφού:

Για τους εργαζόμενους, στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της συνεχούς υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου, στην καταπάτηση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, προστίθενται τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Από την άλλη το "περιβάλλον" βρίσκεται στο στόχαστρο των πολυεθνικών ως δεξαμενή αλόγιστης άντλησης πρώτων υλών, ρίψης των αποβλήτων τους και ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας παραγωγικών (μόνο για τις ίδιες) επενδύσεων.

Οι ιμπεριαλιστές ανοίγουν συνεχώς νέα μέτωπα πολέμου που σκοτώνουν ανθρώπους, καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα, υποδομές, πολιτισμούς και τα μνημεία τους και συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη πυρηνική δραστηριότητα.

Αρνούνται να εφαρμόσουν έστω και αυτά τα ελάχιστα υποκριτικά μέτρα που υπόσχονται. Ανάγουν σε γενικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου τις πιο περιβαλλοντοκτόνες αντιλήψεις, αντάξιες της πιο βάρβαρης ιμπεριαλιστικής πρακτικής, όπως το "εμπόριο" και ο δανεισμός του δικαιώματος ρύπανσης.

Στην ΕΕ προσπαθούν να πείσουν ότι προωθούν τη βελτίωση του περιβάλλοντος αυτοί που στη Βαλκανική αφάνισαν χιλιάδες ανθρώπους, κατάστρεψαν υποδομές, οικοσυστήματα, πολιτισμικά μνημεία, ρύπαναν τον αέρα, τα εδάφη, τα νερά. Αυτοί που έκαναν χωματερές για τα απόβλητά τους τις χώρες της Βαλκανικής.

Αυτοί που συνέδραμαν στην αντίστοιχη καταστροφή στο Ιράκ "ξέχασαν" στο Σύνταγμα της ΕΕ αλλά και στις διακηρύξεις τους να αναφέρουν για το περιβάλλον.

Προωθούν ρυθμίσεις με τις οποίες στην ουσία "ο ρυπαίνων πληρώνεται".

Στη χώρα μας οι κατευθύνσεις της ΕΕ εφαρμόζονται συναινετικά από τις ευρωλάγνες δυνάμεις. Η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση, η προώθηση της καύσης των απορριμμάτων στηρίχτηκαν και υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΝ.

Στη σκοτεινή πλευρά των κυβερνητικών επιλογών βρίσκονται το φυσικό, το οικιστικό, το εργασιακό περιβάλλον, η υγεία των εργαζομένων.

Εθνικός βρόχος αποδεικνύεται ο "εθνικός στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων".

Οι ελεύθεροι χώροι, η διαχείριση των απορριμμάτων, των τοξικών αποβλήτων, η θάλασσα, η γη, η διατροφή και η υγεία του λαού, όλα εντάσσονται στους νόμους της αγοράς, στην εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου, αλλά και των πελατειακών σχέσεων.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαία η λαϊκή συσπείρωση που με συνέπεια θα οργανώνει τον αγώνα ενάντια στις αιτίες που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος. Για την προστασία των ελεύθερων χώρων, για τη διάσωση της δημόσιας περιουσίας, κατά της θαλάσσιας ρύπανσης, για το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τη διατροφική εξάρτηση, το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς. Πρώτα και κύρια ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και υπέρ της ειρήνης.

Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με μια πολιτική που θα συγκρουστεί με το μεγάλο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Αυτή προϋποθέτει τη δημιουργία του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, που θα βάλει στόχο τη λαϊκή εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ