Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Για το πετρέλαιο έγινε ο πόλεμος»

Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ ανέφερε, απροκάλυπτα, ως λόγο εξαπόλυσης της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας

Μια από τις πολλές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Associated Press

Μια από τις πολλές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Γιατί η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τη ΛΔ Κορέας από ό,τι αντιμετώπισε το Ιράκ; «Ας δούμε το θέμα με απλό τρόπο. Στο Ιράκ δεν είχαμε επιλογή: πρόκειται για μια χώρα που κολυμπά σε θάλασσα πετρελαίου». Αυτό δήλωσε, μιλώντας σε σύνοδο στη Σιγκαπούρη, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, παραδεχόμενος ουσιαστικά, για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα, τον κυριότερο από τους πραγματικούς λόγους της εισβολής στο Ιράκ. Τη δήλωσή του φρόντισαν να μη μεταδώσουν τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ, για ευνόητους λόγους μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του ιδίου και του ανωτέρου του Ντόναλντ Ράμσφελντ. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι γερμανικές εφημερίδες «Der Tagesspiegel» και «Die Welt», και η βρετανική «Guardian», που αναπαρήγαγε την είδηση.

Την ίδια στιγμή, και ενώ τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Ουάσιγκτον, το Κοινοβούλιο και η Γερουσία, αντιστοίχως, δρομολογούν επιτροπές που θα εξετάσουν τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Μπλερ και Μπους, αντιστοίχως, για το ιρακινό οπλοστάσιο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν επρόκειτο για παραποιημένες πληροφορίες, ο Βρετανός απεσταλμένος στο Ιράκ, Τζον Σάουερς, εκτιμούσε ότι «οι Ιρακινοί δεν είναι, ακόμη, σε θέση να διακυβερνηθούν μόνοι τους δημοκρατικά». Σε συνέντευξή του, στη βρετανική εφημερίδα «Times», ο Σάουερς υποστηρίζει ότι «οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις δεν υπολόγισαν σωστά το έλλειμμα δημοκρατικού υπόβαθρου και τα προβλήματα πολιτικής συμπεριφοράς των Ιρακινών» και συμπεραίνει ότι η κατοχική διοίκηση θα αναγκαστεί να κρατήσει τα ηνία της χώρας για πολύ περισσότερο καιρό από ό,τι αναμενόταν.

Παράλληλα, στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις φέρονται να άρχισαν, ήδη, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις πόλεις όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες επιθέσεις εναντίον τους, ενώ στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης γίνονται, από χτες, νέες εκσκαφές και έρευνες ανάμεσα στα συντρίμμια, καθώς υποτίθεται ότι υπάρχουν νέες πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν εκεί, όταν η περιοχή βομβαρδίστηκε στις 7 Απρίλη. Για το Ιράκ αναχώρησαν, χτες, και 7 επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, των οποίων τη δραστηριότητα, όμως, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν περιορίσει δραστικά, απαγορεύοντάς τους να εισέλθουν εντός των ιρακινών πυρηνικών εγκαταστάσεων και αναγκάζοντάς τους να αρκεστούν σε «αρίθμηση» όσων κιβωτίων πυρηνικού υλικού οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν βγάλει εκτός των εγκαταστάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ