Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΠΑΠ - ΕΧΑΕ
Νέα πακέτα μετοχών σε ιδιώτες

Με όπλο το πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί αναστροφή του αρνητικού γι' αυτήν κλίματος, με στόχο βέβαια να πείσει τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, για τις ικανότητές της να προωθεί και να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Μετά την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, χθες, το υπουργείο Οικονομίας, ανακοίνωσε και την ...«εμβάθυνση» της ιδιωτικοποίησης στον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), με την παραχώρηση σε ιδιώτες και νέου μεγάλου πακέτου μετοχών του Οργανισμού, που σήμερα βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ» (ΕΧΑΕ). Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται, ένα σημαντικό μέρος των προς εκποίηση μετοχών να περάσει στα χέρια ξένων θεσμικών...

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στον ΟΠΑΠ, από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, προκύπτει ότι το νέο πακέτο μετοχών του Οργανισμού που θα εκποιηθεί σε ιδιώτες θα μπορεί να φτάσει έως και το 24,61% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου και θα γίνει με συνδυασμένη προσφορά σε επενδυτές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η συνδυασμένη προσφορά θα συνίσταται σε δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν ιδιώτες και οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές (ασφαλιστικά ταμεία), ενώ για τους ξένους προβλέπεται η διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης (προσφορές για μεγάλα πακέτα μετοχών μέσω «κλειστού βιβλίου»). Η ευνοϊκή μεταχείριση, που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους ξένους, προδίδει τις προθέσεις της να βάλει στο παιγνίδι του τζόγου και νέα κεφάλαια από το εξωτερικό. Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του ερχόμενου Ιούλη.

Οσον αφορά την πώληση πακέτου μετοχών της ΕΧΑΕ, το θέμα συζητήθηκε χτες σε συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομίας, 7 τραπεζών και του προέδρου του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (ΧΑΑ). Στη συνάντηση αυτή, συμφωνήθηκε μέχρι το τέλος του Ιούλη, να περάσει στα χέρια των τραπεζών και το υπόλοιπο 33% των μετοχών του ΧΑΑ που σήμερα κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ