Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΛΠΕ» - «ΠΕΤΡΟΛΑ»
Ο Λάτσης... σωτήρας

Ο «γάμος» έγινε επειδή θέλει να... ενισχύσει τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

...Κεφάλαιο εγγύησης για τον ενεργειακό τομέα της χώρας, χαρακτήρισε την παραχώρηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στο Λάτση ο Π. Καλαϊτζής, μέλος του ΔΣ της «ΠΕΤΡΟΛΑ», ενώ σημείωσε ότι το κίνητρο του αφεντικού του για να βάλει στο χέρι τα ΕΛΠΕ, είναι η μακρόχρονη σχέση του Λάτση με την ενέργεια, το ενδιαφέρον να επενδύσει στη χώρα του και η ενίσχυση των ΕΛΠΕ. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων χτες ο άνθρωπος του Λάτση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι διοικήσεις των ΕΛΠΕ και της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Στην κοινή συνέντευξη, όπου έγινε μια γενική αναφορά στους όρους της συμφωνίας, περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί των διοικούντων για τις νέες οικονομικές και αναπτυξιακές δυνατότητες, που θα προκύψουν από τη συγχώνευση και τις μεταξύ τους συνέργειες. Πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εκτιμούν ότι θα είναι τα επιπλέον κέρδη για τους μεγαλομετόχους των ΕΛΠΕ, και κυρίως για το Λάτση.

Σε ό,τι αφορά την παράδοση του μάνατζμεντ στο Λάτση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΡΟΛΑ, Ι. Κωστόπουλος, σημείωσε ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα τέτοιος προγραμματισμός. Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, Αθ. Καραχάλιου, ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΠΕΤΡΟΛΑ ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς και ότι η απορρόφησή της από τα ΕΛΠΕ ήταν η καλύτερη λύση, ο Ι. Κωστόπουλος τόνισε ότι η ΠΕΤΡΟΛΑ είναι μία ισχυρή επιχείρηση και δε χρειάζεται κανένα να τη σώσει!

Από την πλευρά του αν και υπάρχουν καταγραμμένες οι επίμαχες αναφορές του για την ευεργετική επίδραση που έχει για την ΠΕΤΡΟΛΑ η κυβερνητική απόφαση, ο Αθ. Καραχάλιος δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι... απομόνωσαν φράσεις του, με αποτέλεσμα να βγει αυτό το συμπέρασμα! Ο ίδιος προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι δε χαθούν θέσεις εργασίας από τη συγχώνευση, αλλά αντιθέτως θα δημιουργηθούν νέες. Ωστόσο, η εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν των συγχωνεύσεων στην Ελλάδα αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Στο μεταξύ από προχτές έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ και ήδη προσελήφθησαν οι σύμβουλοι που θα καθορίσουν τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΠΕΤΡΟΛΑ ακυρώνεται και όπως ειπώθηκε το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν για επενδύσεις θα μεταβιβαστεί στα ΕΛΠΕ.

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του προέδρου των ΕΛΠΕ, Γ. Μωραΐτη, να μην επιτρέψει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, σε μέλη της διοίκησης του σωματείου των ΕΛΠΕ να μιλήσουν και να αναπτύξουν τις θέσεις τους για το ξεπούλημα, σε μια απροκάλυπτη προσπάθεια να φιμωθεί η άποψη που λέει ΟΧΙ και αντιστέκεται στο ξεπούλημα.

Οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη

Κατάπτυστη και επιζήμια για τον ελληνικό λαό χαρακτήρισαν οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» στη Θεσσαλονίκη την απόφαση της κυβέρνησης για «πάντρεμα», όπως είπαν, των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ του ομίλου Λάτση και ζήτησαν από τη διοίκηση του σωματείου να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση σειρά κινητοποιήσεων για το «βραχυκύκλωμα» και το τελικό μπλοκάρισμα της διαδικασίας συγχώνευσης.

Οι παραπάνω απόψεις εκφράστηκαν σε συγκέντρωση των εργαζομένων της επιχείρησης, χτες το μεσημέρι στην καφετερία του κτιρίου διοίκησης, στην οποία παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που απηύθυνε χαιρετισμό. Εντονη ήταν η αγανάκτηση των εργαζόμενων στη συγκέντρωση για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ, χαρακτηρίζοντας το «γάμο» με την ΠΕΤΡΟΛΑ «αμαρτωλό».

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποδείχτηκε επιλογή ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ και στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών της ΠΕΤΡΟΛΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρέθεσαν στη συζήτηση μέλη της διοίκησης του σωματείου, φαίνεται ότι η ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση, που αποκτά με βάση τη συμφωνία το 25% των ΕΛΠΕ, επίσημα, ενώ ανεπίσημα και κάτω από το τραπέζι μεθοδεύεται η παραχώρηση του 35% των μετοχών στον όμιλο του Λάτση, σε πρώτη φάση... και έπεται συνέχεια, ακόμα και με την παραχώρηση σ' αυτόν και του μάνατζμεντ, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, η οποία μάλιστα επιδεινώθηκε μετά και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ για μη επέκταση ρυπογόνων δραστηριοτήτων στο Θριάσσιο.

Στην παρέμβασή του ο Θεόδωρος Κυριακίδης, από μέρους της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι απλό σκάνδαλο, αλλά έγκλημα κατά του λαού και της χώρας και πρέπει να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες γι' αυτό. Η αντίδραση των εργαζόμενων, τόνισε ο Θ. Κυριακίδης, πρέπει να είναι συντονισμένη και αγωνιστική. Η εργατική τάξη νομιμοποιείται από το δίκιο της να αντιδράσει με όποιον τρόπο αποφασίσει. Ο αγώνας πρέπει να είναι για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ