Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Μέικ απ» στην ΚΑΠ

Δόθηκε το «πράσινο φως» στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας να ολοκληρώσει τα αντιαγροτικά σχέδια της ΕΕ

Στη λύση του «μέικ απ» στράφηκε τελικά το Ευρωκοινοβούλιο στην προσπάθειά του να εξωραΐσει τις καταστροφικές προτάσεις του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Φ. Φίσλερ για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Το «φτιασίδωμα» των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιδίωξε ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (σ' αυτό ανήκει και η ΝΔ) Αρ. Κούνια, εγκρίθηκε, λαμβάνοντας 271 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 48 αποχές. Το ευτράπελο είναι ότι το παραπάνω αποτέλεσμα παρουσιάζεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου ως «σημαντική διαφοροποίηση του Ευρωκοινοβουλίου από τις προτάσεις της Επιτροπής». Τόσο σημαντική, που προτείνει τη «μερική» αντί της «πλήρους» αποσύνδεσης των ενισχύσεων από την παραγωγή, το ανέβασμα του ορίου για περικοπή των επιδοτήσεων στα 7.500 ευρώ από τα 5.000 που πρότεινε ο Φίσλερ, και άλλα αντίστοιχα μέτρα - κοροϊδία των μικρομεσαίων αγροτών. Αντίστοιχα θετική ήταν η ψήφος της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου και για τα επιμέρους θέματα (Κοινή Οργάνωση Αγοράς για τα σιτηρά, το ρύζι, αποξηραμένες χορτονομές, στήριξη αγροτικής ανάπτυξης από το Γεωργικό Ταμείο κ.ά.) στα οποία οι εκθέσεις των εισηγητών κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση φτιασιδώματος των αντιαγροτικών προτάσεων της Επιτροπής.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν συνολικά τις παραπάνω προτάσεις, το ίδιο έπραξαν και οι ευρωβουλευτές του ΔΗΚΚΙ. Η ΝΔ καταψήφισε την έκθεση Κούνια, διαφοροποιούμενη από την κατεύθυνση της ομάδας στην οποία ανήκει. Και αυτό όχι γιατί διαφωνεί με την ουσία των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το περιεχόμενο της έκθεσης Κούνια και των υπολοίπων εκθέσεων, αλλά γιατί «μυρίζουν» εκλογές. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της, κ. Φόλια ο οποίος συνεχάρη προχτές στην τοποθέτησή του τον Αρ. Κούνια για την έκθεσή του. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΝ απείχαν.

Σχολιάζοντας στο «Ρ» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης επισήμανε ότι «οι προτάσεις ασπιρίνες του Αρ. Κούνια δεν αναιρούν σε τίποτα τα καταστροφικά αποτέλεσματα των προτάσεων για την ενδιάμεση αναθεώρηση, αφού μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν στις ίδιες ακριβώς συνέπειες. Η υπερψήφιση της παραπάνω έκθεσης όσο και των εκθέσεων για τα επιμέρους προϊόντα, δίνουν κυριολεκτικά χέρι βοηθείας στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας που συνέρχεται την ερχόμενη βδομάδα, να οριστικοποιήσουν τις ειλημμένες αποφάσεις τους για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ