Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η οικονομία αντέχει για μποναμάδες σε τραπεζίτες

Αξιοποιώντας τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, η διοίκηση της Alpha Bank του Κωστόπουλου ανακοίνωσε χτες τη συγχώνευσή της με τη θυγατρική της «Alpha Επενδύσεων», από την οποία -εκτός των άλλων- θα πληρώσει 1,8 εκατ. ευρώ λιγότερο φόρο εισοδήματος στο Δημόσιο

Ενα μικρό «δωράκι», που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ (πάνω από 600 εκατ. δραχμές) έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον όμιλο της Alpha Bank του Γ. Κωστόπουλου, και όχι μόνο. Ετσι, τη στιγμή που τα λαϊκά εισοδήματα της χώρας ξεζουμίζονται από την οικονομική πολιτική, το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει τα ειδικά προνόμια και τις φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε για λογαριασμό του η κυβέρνηση Σημίτη. Πρόκειται για τα κίνητρα συγχωνεύσεων (για τα οποία και η ηγεσία της ΝΔ τηρεί σιγήν ιχθύος) τα οποία αφορούν και τη «συγχώνευση» ανάμεσα σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, που ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο. Τις διατάξεις και τα ολάνοιχτα «παράθυρα» του σχετικού νόμου, που ψήφισαν οι κυβερνώντες - υποστηρίζοντας πως έτσι κάνουν... «δικαιότερη την κατανομή των φορολογικών βαρών» - αξιοποίησαν ήδη πολλές τράπεζες από πέρσι.

Σειρά έχει τώρα και η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) που ανακοίνωσε χτες τη «συγχώνευση» της τράπεζας με τη θυγατρική εταιρία «Alpha Επενδύσεων», ομολογώντας δημόσια πως με την κίνηση αυτή θα έχει σημαντικά οικονομικά (φορολογικά) οφέλη. Στην επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η «συγχώνευση» (σ.σ. της «μαμάς» με τη θυγατρική εταιρία), θα «μειώσει το φορολογικό συντελεστή εισοδήματος της τράπεζας για τις χρήσεις 2003 και 2004 κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, όπως προβλέπει η νομοθεσία περί κινήτρων συγχωνεύσεων».

Επειδή, ίσως, οι «5 ποσοστιαίες μονάδες», δε λένε τίποτε στον απλό κοσμάκη, η διοίκηση της τράπεζας δε διστάζει να αποκαλύψει και σε απόλυτα ποσά το φορολογικό όφελος που θα έχει με την κίνηση αυτή. Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι ο μποναμάς («εξοικονόμηση» τον χαρακτηρίζουν) της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ φτάνει τα 1,8 εκατ. ευρώ (πάνω από 610 εκατ. δραχμές), «λόγω μη καταβολής φόρου συγκεντρώσεως κεφαλαίου, καθώς η "Alpha Επενδύσεων" δε θα χρειαστεί να κεφαλαιοποιήσει το αποθεματικό από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο για να καλύψει συσσωρευμένες ζημιές»!

Είναι γνωστό ότι και οι εσωτερικές συγχωνεύσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια (και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που γίνονται) σε απολύσεις εργαζομένων, γεγονός που σημαίνει μείωση του κόστους για τους τραπεζίτες. Με δύο λόγια στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου θυσιάζονται ακόμη και θέσεις εργασίας. Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των οικονομικών υπουργών οι τράπεζες για τα εισοδήματα του 2002 θα έχουν και μεγάλες επιστροφές φόρου. Η μειωμένη φορολόγησή τους οφείλεται στα διάφορα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση, μεταξύ αυτών και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ