Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πετάνε στο δρόμο πέντε παιδιά με πολυαναπηρίες

Πέντε τυφλά παιδιά, που παράλληλα έχουν νοητική υστέρηση, θα βρεθούν στο δρόμο, μετά από απόφαση της διοίκησης της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης. Οπως ανακοίνωσε το νέο ΔΣ της σχολής, δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της φιλοξενίας των πέντε παιδιών, διότι ούτε προσφέρεται κάτι ουσιαστικό στην περίθαλψή τους, ούτε υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες με τα υπάρχοντα δεδομένα.

«Η φιλοξενία στο ίδρυμά μας γινόταν χωρίς να προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του και χωρίς να υπάρχει άλλο προσωπικό εκτός από μια επιμελήτρια βάρδιας για όλα τα παιδιά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σχολής.

Τα πέντε αυτά παιδιά με πολυαναπηρίες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ειδικά κέντρα για αυτιστικά παιδιά, τα οποία όμως παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν έχουν δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός το 1996 προανήγγειλε την ίδρυση έξι παρόμοιων κέντρων. Δύο χρόνια αργότερα με το νόμο 2646 προβλεπόταν η ίδρυση τριών κέντρων και σήμερα μετά από επτά χρόνια δεν έχει γίνει κανένα. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 5.000 παιδιά με αυτισμό. Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης κέντρων περίθαλψης παιδιών και ενηλίκων με αυτισμό, όταν οι γονείς φεύγουν από τη ζωή, ο μόνος χώρος που δέχεται τα άτομα αυτά είναι τα ψυχιατρεία.

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε, η Σχολή Τυφλών ζητάει από το υπουργείο Υγείας να εγκριθεί η λειτουργία μιας αυτόνομης μονάδας που θα μπορεί να περιθάλψει τα πέντε τυφλά παιδιά, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αυτόνομες αυτές μονάδες θα πρέπει να στελεχώνονται, πέρα από τους επιμελητές, από ειδικούς εκπαιδευτές για τη συνεχή απασχόληση - κινητοποίηση των παιδιών, που διαφορετικά παλινδρομούν, νοσηλευτικό προσωπικό, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.ά.

«Επειδή το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα παιδιά που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούνταν στο Ιδρυμα και επειδή μένει ανοιχτό το ζήτημα της διά βίου περίθαλψής τους, είναι πιστεύουμε καιρός να ασχοληθεί η Πολιτεία σοβαρά προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του θέματος», καταλήγει η ανακοίνωση της Σχολής Τυφλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ