Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κύμα αντιδράσεων πίσω από τα χαμόγελα

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.-

«Δυστυχώς, ο Αριέλ Σαρόν δεν παραχώρησε τίποτε χειροπιαστό». Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια αντίδραση του Παλαιστινίου ηγέτη μετά την τριμερή σύνοδο στην Ακαμπα της Ιορδανίας. Αν την ανησυχία του Αραφάτ για το τι ακριβώς θα πράξει, επί της ουσίας, ο Σαρόν για την εφαρμογή του «οδικού χάρτη», συμμερίζεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεγάλο κομμάτι της παλαιστινιακής κοινής γνώμης, οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, η μία μετά την άλλη, καθιστούν σαφές ότι δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα όσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή. Εντονότατη είναι η αντίδραση και της ισραηλινής ακροδεξιάς και των εποίκων, οι οποίοι σε μια εντυπωσιακή, σε όγκο, διαδήλωση στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, την Τετάρτη το βράδυ, χαρακτήρισαν τον «οδικό χάρτη» «καταστροφή του Ισραήλ».

Ανεπαρκείς είναι, κατά τον Γιάσερ Αραφάτ, οι δεσμεύσεις Σαρόν στην Ακαμπα. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «τι σημασία θα έχει αν απομακρυνθεί ένα τροχόσπιτο από ένα λόφο; Θα πούμε ότι διαλύθηκε ένας εποικισμός;». Νωρίτερα, ο Αραφάτ συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία που συμμετείχε στη σύνοδο. Σύμφωνα με το σύμβουλό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, στην κλειστή αυτή συνάντηση, εκτίμησε ότι «το μόνο θετικό της συνόδου είναι ότι ο Πρόεδρος Μπους δεσμεύτηκε να επιμείνει στην εφαρμογή του "οδικού χάρτη" ως έχει, μέχρι τέλους».

Ξεκάθαρα αντίθετες με τον τερματισμό της ένοπλης Ιντιφάντα, για τον οποίο δεσμεύτηκε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός στην Ακαμπα, δηλώνουν οι παλαιστινιακές οργανώσεις. Μετά τις «Χαμάς», «Τζιχάντ» και «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», σε ανακοινώσεις προχώρησαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» και το στρατιωτικό σκέλος του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Χαρακτηρίζουν «επικίνδυνες τις αποφάσεις της συνόδου» και καθιστούν σαφές ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τα όπλα όσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα.

Τεράστιες αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στο εσωτερικό του Ισραήλ. Την Τετάρτη το βράδυ, τουλάχιστον 40.000 έποικοι και υποστηρικτές τους από το χώρο της ισραηλινής ακροδεξιάς, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ. Αν και τόσο οι ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο υπουργός Οικισμού και ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος, Εφι Εϊτάμ, όσο και οι διαδηλωτές απέφυγαν τα συνθήματα κατά του Σαρόν, το μήνυμα ήταν σαφές. «Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε στη γη μας: αυτή η γη μας ανήκει ολόκληρη», είπε ο Εϊτάμ, εκτιμώντας ότι «η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σημαίνει την καταστροφή του ισραηλινού κράτους». Κατά πληροφορίες, η προσωπική ασφάλεια του Σαρόν έχει ενισχυθεί από το φόβο τυχόν επιθέσεων ακραίων στοιχείων εναντίον του.

Ανησυχίες και ενστάσεις εκατέρωθεν

«Το ζήτημα είναι ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είπε πώς θα γίνουν πράξεις, αυτές οι καλές προθέσεις» σχολίαζε η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, χτες ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, θα συναντούσε στενούς συνεργάτες του για να εξετάσουν τρόπους απομάκρυνσης 10 - 15 παράνομων εποικισμών. Η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση Peace Now, όμως, υποστηρίζει ότι στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν, συνολικά, περισσότεροι από 150 εποικισμοί και κανονικά είναι όλοι παράνομοι, οπότε η ισραηλινή χειρονομία είναι, μάλλον, κενή περιεχομένου.

Παρ' όλα αυτά, σήμερα αναμένεται να φθάσουν στο Ισραήλ και 15 - 20 αξιωματούχοι της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον βοηθό ΥΠΕΞ, Τζον Γουλφ, προκειμένου να επιβλέψουν την εφαρμογή του «οδικού χάρτη». Επίσης, το Σαββατοκύριακο, ο Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί στη Γάζα για να συναντηθεί με εκπροσώπους των παλαιστινιακών οργανώσεων, ελπίζοντας στην εκμαίευση μιας εκεχειρίας. Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, εισέβαλε, χτες, στη Ράφα και κατεδάφισε 4 σπίτια.

Επιφυλακτικός για τα πραγματικά αποτελέσματα της Ακαμπα, εμφανίζεται και ο αραβικός κόσμος. Ενδεικτικό είναι, ότι ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, αν και επανέλαβε την υποστήριξή του στον «οδικό χάρτη», χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι ο Πρόεδρος Μπους χρησιμοποίησε τον όρο "εβραϊκό κράτος" όταν μιλούσε για την ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτό τι σημαίνει; Οτι θα εκδιωχθεί το 20% των πολιτών του που είναι Αραβες; Οτι θα είναι πολίτες 2ης κατηγορίας; `Η ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ