Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 70
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Αστυνομικές «διαλέξεις» για συνεργασία και πληροφοριοδότες...

Να ξεπεράσουν «ιστορικά κατάλοιπα του παρελθόντος, όπως ότι η συνεργασία και η πληροφόρηση από πολίτες προς την Αστυνομία αποτελεί χαφιεδισμό», καλεί τους Κρητικούς ο γενικός αστυνομικός διευθυντής

Πρόσκληση για πληροφοριοδότες και για σχετική «διαπαιδαγωγητική» δουλιά από τα... νηπιαγωγεία και τα σχολεία(!) απευθύνει η Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης που οργανώνει περιοδείες και «διαλέξεις» σε χωριά και συνοικισμούς του νομού Ηρακλείου με στόχο, όπως αναφέρεται, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Συγκεκριμένα, σύσκεψη «αστυνομικού ενδιαφέροντος», όπως τη χαρακτήρισε, οργάνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση, στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας στον Προφήτη Ηλία, το πρωί της Τετάρτης 4 Ιούνη. Σκοπός της σύσκεψης, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση προς δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους της περιοχής, ήταν η συζήτηση - αναζήτηση και καταγραφή και, τέλος, η επίλυση υπαρχόντων προβλημάτων στις περιοχές των Δήμων Τεμένους, Αγίας Βαρβάρας, Αρχανών, Γοργολαΐνης, Επισκοπής, Κρουσσώνα, Ν. Καζαντζάκη, Παλιανής και Τυλίσσου, «στα πλαίσια των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας». Σύμφωνα με τους οργανωτές αυτής της σύσκεψης, η πραγματοποίησή της στοχεύει «στην ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ αστυνομίας, Τοπικών Αρχών, Φορέων και πολιτών για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».

Ομιλητής ήταν ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης υποστράτηγος Αντώνης Μπαγιαρτάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου ταξίαρχος Κώστας Μαυρίδης και δήμαρχοι της περιοχής. Η πρώτη αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα Μυλοποτάμου, στη συνέχεια στο Δήμο Τεμένους και θα ακολουθήσει στην περιοχή της Μεσσαράς και όπου αλλού κριθεί από τις Αρχές. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Γιώργος Μιχαλάκης, ο διοικητής του ΤΑΕ Μανώλης Παραδουλάκης, ο διοικητής της Τροχαίας Μανώλης Σγουράκης, μέλη της Αστυνομίας και οι δήμαρχοι.

Στην εισήγησή του ο Αντ. Μπαγιαρτάκης είπε ότι τα προβλήματα υπάρχουν και θα πρέπει να δούμε όχι μόνο πώς θα τα αντιμετωπίσουμε αλλά και πώς θα τα προλαβαίνουμε όσο είναι μικρά και γι' αυτό είναι σημαντική και καθοριστική η συμβολή του πολίτη, ο οποίος θα πρέπει να ξεπεράσει ιστορικά κατάλοιπα του παρελθόντος όπως, για παράδειγμα, ότι η συνεργασία και η πληροφόρηση από πολίτες προς την Αστυνομία αποτελεί χαφιεδισμό! Και αν θέλουνε όλοι να σταματήσουνε τους εγκληματίες θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι, φορείς, κάτοικοι και Αστυνομία! Επίσης, στο ζήτημα της πρόληψης σημείωσε ότι αυτό αφορά και το χώρο της εκπαίδευσης αλλά και της οικογένειας που θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση και συνεργασία με την Αστυνομία και τους φορείς. Από το σχολείο θα πρέπει να μπει το ζήτημα και να προχωρήσει.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις και των υπολοίπων ομιλητών στο ίδιο κλίμα, γύρω από προβλήματα του αγροτικού τομέα, των κτηνοτρόφων, τα ναρκωτικά, τα τροχαία, τις ζημιές καλλιεργειών από αδέσποτα ζώα, την καταστροφή περιουσιών για λόγους αντεκδίκησης κλπ.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υποστράτηγος Μπαγιαρτάκης, σημείωσε ότι το τρίπτυχο «συζήτηση - σχεδιασμός - υλοποίηση» αποτελεί την ορθή τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί με στόχο σε πρώτη φάση την ύφεση και δεύτερη φάση την εξάλειψη των παράνομων φαινομένων.

Συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο δήμαρχος Τεμένους, Λάμπρος Περβολαράκης, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν ακούστηκαν ονόματα και περιστατικά των γνωστών - αγνώστων που κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων στις μικρές κοινωνίες. «Ονόματα δεν αναφέρθηκαν αλλά δόθηκαν οι κατευθύνσεις και μπήκαμε ακριβώς στην πηγή του προβλήματος», είπε και σημείωσε πως είναι η συνέχεια της συζήτησης και του διαλόγου από το νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό έως και τον ηλικιωμένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ