Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 61
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σωρεία πληροφοριών για παραποίηση στοιχείων

Δεν υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, υποστηρίζει αξιωματούχος της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών του Πενταγώνου

Υπό κατοχή...

Associated Press

Υπό κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν είχαμε αξιόπιστες πληροφορίες για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ». Αυτό τονίζει ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος, χτες, διέρρευσε στα ΜΜΕ την τελευταία πολυσέλιδη απόρρητη έκθεση που η υπηρεσία του κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, ο οποίος δεν αποκαλύπτει το όνομά του, αλλά διαβεβαιώνει ότι «στο άμεσο μέλλον σχετική αναλυτική έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα», η 80σέλιδη έκθεση που παρέδωσε η DIA στην αμερικανική ηγεσία, το Σεπτέμβρη του 2002, ανέφερε μόνο πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανότατα βρίσκεται σε φάση που να μπορεί να τα αποκτήσει». Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος άρχισε να διαμορφώνει το κλίμα για εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ, στηριζόμενος στη βεβαιότητα ότι υπάρχουν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ.

Η διαρροή αυτή έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων της CIA, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τους τελευταίους μήνες πριν η αμερικανική ηγεσία «υψώσει τους τόνους κατά του Ιράκ» ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Τσένεϊ πραγματοποίησε αλλεπάλληλες επισκέψεις στο αρμόδιο τμήμα της Υπηρεσίας, ασκώντας πιέσεις να «υπερτονιστούν τα επιβαρυντικά, για το Ιράκ, στοιχεία». Στο άσχημο κλίμα προστέθηκαν και νέες δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Ο Χανς Μπλιξ, μιλώντας στο BBC, τόνισε ότι «όπου μας έστειλαν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για όπλα, δε βρήκαμε τίποτε. Αν αυτές ήταν οι καλύτερες πληροφορίες, τι γίνεται με τις υπόλοιπες;», αναρωτήθηκε, καταλήγοντας ότι τα κίνητρα για τον πόλεμο ήταν πολύ διαφορετικά. Από την πλευρά του, ο πρώην επιθεωρητής και σφοδρός επικριτής του πολέμου, Σκοτ Ρίτερ, καλούσε την αμερικανική και βρετανική ηγεσία «να παραδεχτούν ότι είπαν χονδροειδή ψέματα». Τόνισε ότι «είναι πρακτικώς αδύνατο να καταστραφούν απαγορευμένα όπλα και να μην υπάρχουν ίχνη». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, πάντως, επέμεινε και χτες ότι θα βρεθούν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ και άφησε να εννοηθεί ότι θα αργήσει πολύ η παράδοση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής στους Ιρακινούς, «γιατί δε θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα ανάλογα με το Χίτλερ, που ήταν εκλεγμένος».

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις δέχτηκαν νέες επιθέσεις, χτες, στις πόλεις Φαλούτζα, με αντιαρματική ρουκέτα, και Χαλίντιγια, με πυρά και χειροβομβίδες, χωρίς να υπάρχουν θύματα. Στις δύο πόλεις διεξάγονται «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις». Επίσης, στη Βαγδάτη, 4 Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανού στρατιώτη κατά τη διάρκεια ελέγχου. Στο Κιρκούκ, 20 άτομα τραυματίστηκαν σε συμπλοκή ανάμεσα σε Κούρδους. Τέλος, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει μέλη του ένοπλου σκέλους της φιλο-ιρανικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», ως υπόπτους για αντι-αμερικανικές επιθέσεις, εκτοξεύοντας «βολές» για παρέμβαση της Τεχεράνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ