Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Τσακίζει κόκαλα σε κάθε περιοχή η ανεργία

Με συγκεκριμένα παραδείγματα οι βουλευτές του ΚΚΕ «κατεδάφισαν» την κυβερνητική ωραιοποίηση

Με συγκεκριμένα παραδείγματα, και μάλιστα κατά γεωγραφική περιοχή, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στη συζήτηση της Επερώτησης ανέδειξαν το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας, που διαψεύδει κατηγορηματικά τους κυβερνητικούς κομπασμούς για μείωσή της.

Ο Α. Τζέκης αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι την ώρα που συζητείται η Επερώτηση είναι στο δρόμο οι 400 εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ», που μεταβιβάστηκε σε ιδιώτη, με αποτέλεσμα οι μισοί από αυτούς να απολυθούν άμεσα. Στο δρόμο, είπε, είναι και οι εργάτες της «ΒΑΛΚΑΝ» γιατί ο ιδιοκτήτης της σταματάει την παραγωγή νοβοπάν για να μετεγκαταστήσει την εταιρία στη Ρουμανία. Τα ίδια, συνέχισε, συμβαίνουν και στην ΕΛΛΕΝΙΤ, σε πολλά εργοστάσια και σε πολλές βιοτεχνίες και άρα το ζήτημα γενικεύεται. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, λέει ότι μπορεί να κλείνουν εργοστάσια αλλά στην περιοχή αναπτύσσονται και άλλου είδους επιχειρήσεις. «Ξέρετε, είπε, να σας πω τι είδους επιχειρήσεις αναπτύσσονται; Η Θεσσαλονίκη έχει ΝΑΤΟικό στρατηγείο και είναι έδρα του Οργανισμού Ανάπτυξης των Βαλκανίων και άλλων τέτοιων οργανισμών».

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι τις μέρες αυτές βρίσκονται στις στοές οι 500 εργαζόμενοι της TVX, όπου έγινε μια ιδιωτικοποίηση με σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων και ξεπουλήθηκε ο ορυκτός πλούτος της περιοχής αντί 11,5 δισ. δρχ. για αξιοποίηση, όπως έλεγαν, της περιοχής και εξόρυξη χρυσού. Επίσης, η πολυεθνική KINUS έκλεισε τα ορυχεία γιατί δεν τη συμφέρουν και πέταξε στο δρόμο τους 500 εργαζόμενους.

Ομως, και στις άλλες περιοχές, συνέχισε ο Α. Τζέκης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όπως στη Βέροια και στη Νάουσα, όπου υπάρχουν 2.000 μόνιμοι και 14.000 εποχικοί χωρίς δουλιά. Οσο δε για τη Θράκη και την Α. Μακεδονία, όσοι στήνουν εργοστάσια παίρνουν τις επιδοτήσεις εδώ στη χώρα μας και μετά από λίγο παίρνουν τα εργοστάσιά τους και τα πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες.

Στην περίπτωση της Πάτρας αναφέρθηκε ο Π. Κοσιώνης, τονίζοντας ότι μετά το Γενάρη του 2003 έχουν καταγραφεί 7.200 νέες θέσεις εργασίας και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 15.000 άνεργοι. Ανέφερε ότι μέσα σε 10 χρόνια έχουν κλείσει 26 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 21 είναι κυρίως στον κλάδο ένδυσης, υπόδησης, που σημαίνει κλωστοϋφαντουργία και βιομηχανία που έχει τα δεδομένα να πάει πολύ καλά γιατί έχει το βαμβάκι, έχει έμπειρο προσωπικό και μπορεί να παραχθεί ύφασμα καλής ποιότητας. Ο βουλευτής είπε ότι στα πρώτα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), 1985-'86, δόθηκαν στην Αχαΐα 2,5 δισ. δρχ. και τα μισά πήγαν σε κάποιον από τους «πτωχεύσαντες» βιομηχάνους, που πέταξε στο δρόμο πριν από ενάμιση χρόνο 300 εργαζόμενους. Οσο δε για τον περίφημο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, η μεν «Πειραϊκή Πατραϊκή» εντάχθηκε σε αυτόν και χαρίστηκαν όλα τα χρέη του βιομήχανου Κατσάμπα, ενώ ο συνεταίρος του έκανε κλωστοϋφαντουργία στη Γερμανία. Η δε «Χαρτοποιία Λαδόπουλου» αγοράστηκε, με σύμφωνη γνώμη των δύο λεγόμενων κομμάτων εξουσίας, από την Αναπτυξιακή Εταιρία της Πάτρας με 1.600.000 δρχ. Και όλα αυτά, κατέληξε, «όταν σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Νοτιοδυτική Ελλάδα, που ήταν τρίτη ή τέταρτη από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης, είναι μία από τις φτωχότερες της ΕΕ».

Ο Ν. Γκατζής, αναφερόμενος στη Θεσσαλία, τόνισε ότι είναι η τρίτη σε ανεργία περιοχή, με το επίσημο ποσοστό να παρουσιάζεται στο 10,3%, ενώ το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας λέει ότι είναι 35%, στα Τρίκαλα το Εργατικό Κέντρο λέει ότι είναι 24%, στο Βόλο το συνδικαλιστικό κίνημα λέει ότι είναι 25%, στη Λάρισα είναι περίπου 22%. «Πώς βγαίνει αυτό το 10,3% δεν μπορώ να καταλάβω. Ισως είμαστε πολύ πίσω εκσυγχονιστικά», τόνισε. Στο Βόλο, υπογράμμισε, έχουν κλείσει μεγάλες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε τις αποζημιώσεις τους ενώ οι επιχειρηματίες είναι πάμπλουτοι και διακρίνονται μεταξύ των πρώτων σε όλη την Ελλάδα.

Ο βουλευτής τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε άμβλυνση της κατάστασης θα μπορούσε τα χρήματα που δίνει στους βιομηχάνους να τα δώσει σε δήμους για να προσλάβουν προσωπικό γιατί οι επιχειρηματίες κάνουν εικονικές προσλήψεις και εικονικές απολύσεις κρατώντας το ίδιο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ