Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Η «ετοιμόλογη» Ελληνική Προεδρία!!!

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την υποκρισία όσων «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα στηλίτευσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο.

Μετά από Ερώτηση του Σουηδού συντηρητικού ευρωβουλευτή (ΕΛΚ), Λ. Σακρεντέους, με την οποία, μετά βδελυγμίας, κατήγγειλε την «καταπάτηση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα και ζητούσε τη λήψη μέτρων από το Συμβούλιο, όπως διακοπή των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Κούβας στην ομάδα των χωρών ΑΚΕ, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε τα εξής:

«Μου κάνει εντύπωση ότι ο ερωτών ευρωβουλευτής έρχεται να υποστηρίξει ανθρώπους που συλλήφθηκαν και δικάστηκαν, γιατί αποδεδειγμένα συνεργάστηκαν επ' αμοιβή με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα κατά της πατρίδας τους, κατά της σοσιαλιστικής Κούβας, που αποτελεί φάρο, φωτεινό παράδειγμα για τους λαούς της Αμερικής και παρά το επί σαράντα χρόνια εγκληματικό εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, καταφέρνει να εξασφαλίζει στο λαό της το υψηλότερο βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική. Αυτό εξάλλου είναι που δε συγχωρούν στην Κουβανική Επανάσταση οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, που πασχίζουν να την ανατρέψουν με κάθε τρόπο, ακόμη και με δολοφονία των ηγετών της.

Ηθελα να ρωτήσω τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, που απ' ό,τι άκουσα συμφωνεί με τα όσα ειπώθηκαν από τους προλαλήσαντες και επαυξάνει: Τι θα έκανε η κυβέρνηση της χώρας του, αν αποκαλυπτόταν ότι Ελληνες πολίτες δέχονται να στρατολογούνται και να πληρώνονται από ξένη εχθρική προς την Ελλάδα δύναμη, για να δράσουν κατά της πατρίδας τους; Θα τους έδινε μήπως βραβείο; Τι σχέση έχει αυτή η δραστηριότητα με την άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου; Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι στις συνωμοτικές συσκέψεις που οργανώνει στην Αβάνα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών παίρνει μέρος και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Ελλάδας; Πώς δικαιολογεί τη σιωπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Κουβανούς που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί αποκάλυψαν σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο και άλλων ηγετών της Κούβας, καθώς και για τη μη έκδοση στην Κούβα των Κουβανών αεροπειρατών, που κυκλοφορούν ελεύθεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες; Κατά τα άλλα, αγωνιζόμαστε κατά της τρομοκρατίας!».

Απαντώντας ο προεδρεύων του Συμβουλίου Τ. Γιαννίτσης, όχι μόνο υπερθεμάτισε της τοποθέτησης του Λ. Σακρεντέους, αλλά και προσέτρεξε να την ενισχύσει, διαβεβαιώνοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις της Ενωσης με τη χώρα αυτή. Απευθυνόμενος δε στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και διευκρινίζοντας ότι θα απαντήσει ο υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, επανέλαβε την απάντηση που έδωσε σε αντίστοιχη ερώτηση που έκανε βουλευτής του ΚΚΕ στην Ελληνική Βουλή. Οτι δηλαδή είναι γελοίο δεξίωση στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Κούβα, όπου δεξιώσεις γίνονται κάθε βδομάδα από πολλούς και όλοι πηγαίνουν εδώ και εκεί, να μεταφράζεται έτσι και χαρακτήρισε «αυτόχρημα κωμικά, αλλά και παραπλανητικά» όσα είπε ο Στρ. Κόρακας και όταν ο τελευταίος τον διόρθωσε, λέγοντας ότι «δεν επρόκειτο για δεξίωση, αλλά για σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών», ο «κύριος» Γιαννίτσης - άγνωστο αν «τοποθετήθηκε» ως προεδρεύων του Συμβουλίου ή ως υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, άλλωστε «αρχή άνδρα δείκνυσι» - και ανταποκρινόμενος στο... ύψος των περιστάσεων - προέταξε το ύστατο πολιτικό του επιχείρημα στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ: «Είστε ανάξιος να σας απαντήσω!».

Ο Στρ. Κόρακας ανταπαντώντας ,τόνισε:

«Κύριε πρόεδρε, δεν επιτρέπω στον κ. Γιαννίτση να μου αποδίδει τέτοιους χαρακτηρισμούς. Ανάξιος είναι αυτός και η κυβέρνησή του, που παρά τα αισθήματα του ελληνικού λαού, είναι συνένοχοι του εγκλήματος που προετοιμάζεται κατά της Κούβας. Εθεσα με σεβασμό πολιτικά ερωτήματα και με τον ίδιο σεβασμό περίμενα απαντήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ