Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 71
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17Ν»
Πληθαίνουν τα ερωτηματικά με τα πειστήρια

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά γύρω από την αξιοπιστία των πειστηρίων που προσκομίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες για να στηρίξουν την ενοχή κατηγορουμένων στη δίκη της «17Ν».

Χτες κατέθεσε ο αστυνομικός υποδιευθυντής - τμηματάρχης στο Τμήμα Εξερεύνησης της Εγκληματικής Υπηρεσίας - Ι. Γιαννακούρης ο οποίος παρουσίασε πειστήρια 26 αποτυπωμάτων σε κινητά αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με τους αστυνομικούς ισχυρισμούς βρέθηκαν στο κρησφύγετο της Πάτμου και αποδίδονται στον Αλ. Γιωτόπουλο. Οπως διευκρίνισε ο μάρτυρας, αποτυπώματα του κατηγορούμενου σε ακίνητα σημεία του διαμερίσματος δε βρέθηκαν κι όταν ρωτήθηκε σχετικά, δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσει αν ο Αλ. Γιωτόπουλος πήγε ποτέ στον συγκεκριμένο χώρο. Αναφορικά με το επίμαχο σχέδιο της προκήρυξης για τη δολοφονία του Κ. Περατικού, στο πίσω μέρος του οποίου οι αρχές αναφέρουν ότι βρέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις του κατηγορούμενου, ο Ι. Γιαννακούρης κατέθεσε ότι εντοπίστηκαν πέντε αποτυπώματα και των δύο χεριών του Γιωτόπουλου, τονίζοντας μάλιστα ότι δε βρέθηκε αποτύπωμα κανενός άλλου κατηγορουμένου στο συγκεκριμένο έγγραφο. Τέλος, ο Ι. Γιαννακούρης ανέφερε, πως βρέθηκαν αποτυπώματα των Ν. Παπαναστασίου, Σ. Ξηρού, Β. Τζωρτζάτου, Δ. Κουφοντίνα και της Αγγ. Σωτηροπούλου, αλλά δε βρέθηκαν αποτυπώματα σε κανένα από τα δύο κρησφύγετα των Β. και Χρ. Ξηρού, των Παυ. Γ. και Θ. Σερίφη, όπως και του Θ. Ψαραδέλη.

Τα στοιχεία που προσκομίζουν οι αρχές αναφορικά με τα αποτυπώματα του Γιωτόπουλου, αμφισβητήθηκαν σθεναρά από τους συνηγόρους υπεράσπισής του που μίλησαν για σκευωρία. Κατά την εξέταση του Ι. Γιαννακούρη από τον Γ. Ραχιώτη, προέκυψε ότι από τα τρία έγγραφα που αναφέρονται σε έρευνα δακτυλοσκόπησης του Αλ. Γιωτόπουλου, ένα μόνο είναι πλήρες (περιέχει τα πλήρη στοιχεία που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να καταγράφονται).

Το έγγραφο αυτό βεβαιώνει ότι ο κατηγορούμενος δαχτυλοσκοπήθηκε στις 19/7/2002. Ομως η έκθεση ταυτοποίησης των αποτυπωμάτων του με αυτά που βρέθηκαν στη γιάφκα της «17Ν» φέρει ημερομηνία 18/7/2002, δηλαδή χρόνο κατά τον οποίο ο Αλ. Γιωτόπουλος δεν είχε δώσει αποτυπώματα. Επίσης, όπως υποστήριξε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, σε άλλο σημείο της δίκης, από την έκθεση αυτοψίας που συνέταξαν τα αστυνομικά όργανα προκύπτει ότι στο δάπεδο του διαμερίσματος της Πάτμου βρέθηκε το επίμαχο σχέδιο προκήρυξης για την υπόθεση Περατικού. Από τις φωτογραφίες της προκήρυξης, όμως, που τράβηξαν στο χώρο της γιάφκας οι διωκτικές αρχές, προκύπτει ότι αυτή, στο πίσω μέρος δε φέρει σημειώσεις αλλά μια ζωγραφιά. Εντούτοις, το πειστήριο της προκήρυξης που ήρθε στο δικαστήριο, έχει τις σημειώσεις που αποδίδονται στο Γιωτόπουλο και τα ερωτήματα για το τι πραγματικά έχει συμβεί, καθίστανται κολοσσιαία.

Στο θέμα των προαναφερομένων πειστηρίων της γιάφκας της οδού Πάτμου, τοποθετήθηκαν και άλλοι κατηγορούμενοι. Ο Πάτροκλος Τσελέντης δέχτηκε ότι ένα κείμενο με τίτλο «Μέτρα ασφαλείας» φέρει δικά του αποτυπώματα και υποστήριξε τον ισχυρισμό των αρχών ότι φέρει και αποτυπώματα του Α. Γιωτόπουλου λέγοντας ότι το είχε πιάσει και ο συγκατηγορούμενός του. Επίσης ο Σάββας Ξηρός αντέκρουσε τον ισχυρισμό των αστυνομικών αρχών ότι στη γιάφκα υπήρχαν έγγραφα και αντικείμενα σκορπισμένα στο έδαφος, λέγοντας ότι λίγες ώρες πριν την έκρηξη στον Πειραιά άφησε το κρησφύγετο της οργάνωσης απολύτως τακτοποιημένο.

Χτες συνεχίστηκε επίσης η κατάθεση του αστυνομικού υποδιευθυντή Νικήτα Μεναξή που είναι Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διερεύνησης Πλαστογραφίας Παραχάραξης και Κιβδηλείας του Τμήματος Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Από την εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Γιωτόπουλου, διευκρινίστηκε τελικά ότι στο διαμέρισμα της Πάτμου βρέθηκαν μόνο τα τελάρα των μεταξοτυπιών με τις σφραγίδες που έφερε πάνω η πλαστή ταυτότητα του κατηγορουμένου. Δε βρέθηκαν όμως ούτε η κάσα στην οποία γίνεται η μεταξοτυπία, ούτε το φιλμ, ούτε η μεμβράνη με την οποία φτιάχτηκε η επίμαχη ταυτότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ