Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΕΕ
Κύμα αντίδρασης στα πεπραγμένα της πλειοψηφίας

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» σφυροκόπησε τις θέσεις της διοίκησης της ΕΣΕΕ, ο απολογισμός της οποίας καταψηφίστηκε από το 39%. Το Νοέμβρη οι εκλογές καθώς ο πρόεδρος, Χ. Φώλιας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του νωρίτερα

Ισχυρό κύμα διαφοροποίησης και αντίδρασης στην τακτική της αντιμετώπισε η πλειοψηφία της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση που έγινε την Κυριακή. Ταυτόχρονα με τη συντονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», ένα πλήθος αντιπροσώπων ξεσηκώθηκε εναντίον της πλειοψηφίας (ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ, που συνεπικουρείται και από την παράταξη του ΣΥΝ), ασκώντας σκληρή κριτική και στον πρόεδρο, Χ. Φώλια. Η κριτική εστιάστηκε στη στάση της Συνομοσπονδίας απέναντι σε μια σειρά από καυτά ζητήματα, με αιχμή το φορολογικό, αλλά και άλλα, όπως το ζήτημα της δυνατότητας για πωλήσεις κάτω του κόστους κλπ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο απολογισμός της διοίκησης καταψηφίστηκε από το 39% των αντιπροσώπων, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο, που προειδοποιεί για μια ακόμη πιο σκληρή αντιπαράθεση το Νοέμβρη, στις εκλογές για ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΣΕΕ. Παράλληλα, ο νυν πρόεδρός της, Χ. Φώλιας, ανακοίνωσε από το βήμα της Συνέλευσης ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του λόγω πολλών υποχρεώσεων, καθώς είναι και ευρωβουλευτής της ΝΔ, αλλά και επειδή αναλαμβάνει τη συμπροεδρία μιας επιτροπής της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα ακολουθήσει η εκλογή νέου - μεταβατικού - προέδρου.

Στάση συναίνεσης και υποταγής

Τον τόνο στη Συνέλευση έδωσε η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» (ΑΣΕ). Ο Χ. Φώλιας προσπάθησε έντονα να αντικρούσει την κριτική της παράταξης, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων στην εισηγητική τοποθέτησή της ότι ο απολογισμός του ΔΣ της ΕΣΕΕ δε διαφέρει σε τίποτα από έναν απολογισμό του ΣΕΒ! Ο πρόεδρος τόνισε ότι η πλειοψηφία αντιπροσωπεύει όλους τους εμπόρους, κάνοντας μέχρι και αναφορές στις δυσκολίες των μικρότερων να βγάλουν το μεροκάματο!

Ωστόσο, η ΑΣΕ ήταν καταπέλτης στην εισαγωγική τοποθέτησή της. Αρχικά αναφέρθηκε στην ασκούμενη πολιτική: «Την τριετία που πέρασε η κυβέρνηση υλοποιώντας κατά γράμμα την πολιτική προσαρμογή της χώρας μας στη μετά ΟΝΕ εποχή και στη ζώνη του ευρώ, πραγματοποιεί τις αναγκαίες για το μεγάλο κεφάλαιο αναδιαρθρώσεις.

Με έντονους ρυθμούς προωθεί τις εξαγορές και συγχωνεύσεις μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, το ξεπούλημα δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, την ιδιωτικοποίηση των Ασφάλισης, Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, τη συρρίκνωση των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι αποκαλυπτικά για τον κλάδο μας. Ενας μικρός αριθμός ντόπιων μεγαλοεπιχειρήσεων και πολυεθνικών ελέγχει πάνω από το 60% του τζίρου της αγοράς. Την ίδια περίοδο, το 92% των επιχειρήσεων που είναι μικρές, αυτοαπασχολούμενες, οικογενειακές ή απασχολούνται σ' αυτές έως και 4 άτομα, συρρικνώνονται, ο τζίρος τους μειώνεται και κατά χιλιάδες οδηγούνται στο κλείσιμο».

Στη συνέχεια, η παράταξη αναφέρθηκε στους δυο πόλους που συγκρούονται στην ΕΣΕΕ: «Ο ένας είναι αυτός της συναίνεσης και της υποταγής στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, με κύριο εκφραστή την πλειοψηφία του ΔΣ που στηρίζουν οι παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ. Ο βίος και η πολιτεία τους κατέδειξε ότι είναι φερέγγυοι και αξιόπιστοι συνομιλητές με την κυβέρνηση και την ΕΕ, με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρήσεων (ΣΕΒ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ) και με τα κόμματα που έχουν για θεό τους την ΟΝΕ». Ο άλλος πόλος, υπογράμμισε, είναι αυτός «της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική και της αντεπίθεσης των αγωνιστικών, ριζοσπαστικών δυνάμεων που εκφράζονται κύρια από την παράταξή μας».

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί

Αναφερόμενη στη δική της στάση και στις προσπάθειες, το διάστημα που πέρασε, η ΑΣΕ επισήμανε: «Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" δε συμβιβάστηκε. Ηρθε κόντρα στο ρεύμα. Με όσες δυνάμεις διέθετε, στάθηκε δίπλα στις αγωνίες και στα προβλήματα των συναδέλφων. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση των μεγάλων κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Εδωσε σ' αυτές αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, αποκάλυψε τις βασικές αιτίες των προβλημάτων μας. Επεξεργάστηκε και διαμόρφωσε θέσεις για βασικά προβλήματα του κλάδου. Προώθησε την αγωνιστική συσπείρωση των συναδέλφων, πέρα από τις όποιες ιδεολογικές ή παραταξιακές εντάξεις τους, ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στην κοινωνική συναίνεση».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» αναφέρθηκε διεξοδικά και στα προβλήματα του κλάδου, για να τονίσει πως «όλοι μας λίγο-πολύ συνειδητοποιούμε ότι στα πλαίσια της "ελεύθερης αγοράς", τα περιθώρια για την παραμονή των μικρών μας επιχειρήσεων καθημερινά στενεύουν». Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνον τα κεντρικά μονοπωλιακά μεγαθήρια, αλλά και οι αλυσίδες ή τα δίκτυα που φτιάχνονται σε κάθε περιοχή, σε κάθε γειτονιά. Τα έσοδα και τα έξοδα των μαγαζιών μας τα καθορίζουν τα μονοπώλια και όχι η ικανότητα του ενός ή του άλλου συναδέλφου. Τα επόμενα χρόνια, αν δε σημειωθούν αλλαγές, μικρότερες ή μεγαλύτερες στο συσχετισμό δύναμης στο συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, τότε θα γίνει πιο έξαλλη και αντιδραστική η κυρίαρχη πολιτική, είτε έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ».

Δίνοντας το στίγμα της για το τι πρέπει να αλλάξει και κυρίως πώς, η παράταξη τόνισε στην εισήγησή της: «Χρειάζεται να βάλουμε όλοι πλάτη, με στόχο τη ριζική ανατροπή του συσχετισμού δύναμης. Μέσα από τους Εμπορικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τα επιμέρους μέτωπα, να αναπτύξουμε πολύμορφους αγώνες και να απομονώσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Να διαμορφώσουμε το αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό ρεύμα και να συγκροτήσουμε μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τα άλλα λαϊκά στρώματα το δικό μας σύγχρονο λαϊκό μέτωπο απέναντι στο μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου και των συνεταίρων τους».

«Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" καλεί όλους εσάς, που παλεύετε μέσα σ' αυτές τις αντίξοες συνθήκες για το μεροκάματο και την επιβίωση της οικογένειάς σας, να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας. Να ενισχύσετε το ριζοσπαστικό, αντιμονοπωλιακό ρεύμα που θα ανατρέψει τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στην ΕΣΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ