Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΟΥΒΑ
ΚΟΥΒΑ
«Απειλεί» ο Πάουελ

Ο λαός της Κούβας στηρίζει την επανάσταση
Ο λαός της Κούβας στηρίζει την επανάσταση
ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Η κυβέρνησή μου ανυπομονεί να εργαστεί με τον OAS για την αναζήτηση τρόπων επιτάχυνσης της αναπόφευκτης μετάβασης της Κούβας στη δημοκρατία. Οι δικτατορίες δεν μπορούν να αντέξουν τη δύναμη της ελευθερίας», δηλώνει ευθαρσώς ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των κρατών - μελών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για την «υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κουβανών αντιφρονούντων» κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της Συνόδου του OAS, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Χιλής.

Πάντως, προκειμένου να μην υπάρξουν αθέμιτες για τα σχέδια των ΗΠΑ αντιδράσεις, ο Πάουελ τόνισε: «Δεν έχουμε σχέδια ανάληψης προληπτικής δράσης όσον αφορά στην Κούβα», βεβαιώνοντας τους ΥΠΕΞ των 34 κρατών - μελών πως δεν επίκειται ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την «απελευθέρωση» της Αβάνας. Ενώ απάντησε και αρνητικά στο ερώτημα που πλανάται (και πολλές φορές ζητείται επιτακτικά ειδικά από εφημερίδες που εκδίδονται στο Μαϊάμι), «εάν ο Φιντέλ Κάστρο μπορεί να έχει την ίδια τύχη με αυτή του άλλοτε παντοδύναμου Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν».

«Ο κουβανικός λαός δεν μπορεί να εκφραστεί για τον εαυτό του. Ο λαός της Κούβας προσβλέπει στον OAS για βοήθεια όσον αφορά στην υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ενάντια στη μόνη δικτατορία του ημισφαιρίου μας», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τα όσα μεταδίδει το «Ρόιτερ».

Κατά το βρετανικό BBC, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι ο OAS οφείλει να δραστηριοποιηθεί ώστε να ασκήσει πιέσεις με στόχο τον εκδημοκρατισμό της Αβάνας. «Ο OAS ως κοινότητα δημοκρατιών έχει την υποχρέωση να μιλήσει και δεν μπορεί να σιωπά έναντι όσων έχει διαπράξει το καθεστώς του Κάστρο στο λαό του», σημείωσε με σαφείς αναφορές στο ζήτημα που έχει ανακύψει κατά τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ «με τις εκτελέσεις και φυλακίσεις αντιφρονούντων από τις κουβανικές Αρχές.

«Δύσκολοι καιροί» για τις ΗΠΑ

Πάντως, όπως σημειώνουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το θέμα παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και τις δηλώσεις του Καναδού ΥΠΕΞ, Μπιλ Γκράχαμ -χώρα που έχει την προεδρία του ΟΑS αυτό το εξάμηνο και την παραδίδει μετά το πέρας της Συνόδου στην Αργεντινή- το «ζήτημα της Κούβας» δε βρέθηκε στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου του Οργανισμού, καθώς αρκετά κράτη - μέλη δεν επιθυμούν θίξουν το σχετικό θέμα δίχως να είναι παρούσα η Κούβα, η οποία έχει αποκλειστεί από τους κόλπους του Οργανισμού από το 1963, λίγα χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Φιντέλ Κάστρο. «Αρκετές χώρες θέλουν να τεθεί το ζήτημα ενώπιον του OAS, αλλά υπό τον όρο η Κούβα να είναι παρούσα, ώστε να υπάρχει ισορροπία. Φυσικά αυτή η συζήτηση θα συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα του εμπάργκο εκ μέρους των ΗΠΑ, στο οποίο όλοι είμαστε αντίθετοι», τόνισε αξιωματούχος του OAS προς το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Μάλιστα πρόσθεσε ότι παρά τις διεθνείς αντιδράσεις τελευταίως «στις χώρες της Νοτίου Αμερικής εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη συμπάθεια, συμπαράσταση και κατανόηση για την Κούβα και τον Φιντέλ Κάστρο»...

Τις διαθέσεις και την πολιτική των κρατών της Λατινικής Αμερικής σχολιάζει και χθεσινό δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», όπου τονίζει ότι οι προσπάθειες του Κόλιν Πάουελ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών της αμερικανικής ηπείρου εξαιτίας του πολέμου του Ιράκ, ευδοκίμησαν, αλλά το καλό κλίμα επικράτησε μόνο για λίγο, αφού αμέσως μόλις τέθηκε το θέμα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά και της ζώνης ελεύθερου εμπορίου, διαπιστώθηκε μεγάλη διάσταση απόψεων. Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα πρέπει να ένιωσε μεγάλη μοναξιά αφού βρέθηκε απομονωμένος... το επίκεντρο της ομιλίας του ήταν «οι τύραννοι, οι έμποροι ναρκωτικών και οι τρομοκράτες». Εν αντιθέσει, οι ομιλίες των υπόλοιπων 33 εκπροσώπων των χωρών επικεντρώθηκαν στην ανάγκη της κοινωνικής δικαιοσύνης, προειδοποιώντας ότι η δημοκρατία απειλείται πραγματικά από τα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα και την ανισότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κανένας εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει» (2006-08-19 00:00:00.0)
Η Επανάσταση θα συνεχίσει τον αγώνα (2006-08-06 00:00:00.0)
Κρεσέντο υποκρισίας... (2003-06-22 00:00:00.0)
Προειδοποιεί για μεγάλες μάχες (2003-06-10 00:00:00.0)
Προκαλεί ο Μπους (2003-05-21 00:00:00.0)
Απάντηση στην αμερικανική προπαγάνδα (2003-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ