Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Σε κίνδυνο φυλές ιθαγενών

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-

Περισσότεροι από 50 Ινδιάνοι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Αμαζονίας στη Βραζιλία, εξαιτίας των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ διαφορετικών και φερόμενων ως αντιπάλων φυλών ιθαγενών. Κατά την εβδομαδιαία επιθεώρηση της Βραζιλίας «Βέζα», οι φυλές των ιθαγενών δεν είχαν καμία επαφή με το «σύγχρονο πολιτισμό».

«Ενα έγκλημα οδήγησε σε ένα κύμα αντιποίνων κι εκτιμάται πως ήδη υπάρχουν 51 νεκροί, χωρίς να συνυπολογίζονται έξι αγνοούμενοι, σε έναν πόλεμο που μπορεί να έχει οδηγήσει στον αφανισμό μία εθνότητα που δεν είχε επαφές με τους πολιτισμένους», υπογραμμίζει το περιοδικό, ενώ ο ανθρωπολόγος Ζοζέ Κάρλους Μεϊρέλες, ο οποίος ζει επί 17 χρόνια στην Αμαζονία, έχοντας ως στόχο ζωής την προστασία των ιθαγενών πληθυσμών, προειδοποιεί ότι «εάν ενταθεί ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός πληθυσμού, που ακόμη ούτε που τον γνωρίζουμε».

Πάντως, το Εθνικό Ιδρυμα των Ινδιάνων (FUNAI) δεν έχει δημοσιεύσει κανένα σχόλιο ή πληροφορία αναφορικά με τις συγκρούσεις που πιθανολογούνται ότι ξεκίνησαν εδώ και δύο βδομάδες. Επίσης κανένας ειδικός δεν έχει ακόμη καταφέρει να μεταβεί επιτόπου για να εκτιμήσει το εύρος των συγκρούσεων, τονίζει το «Βέζα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ