Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάρτυρες υπεράσπισης ή μάρτυρες δικαίωσης;

Τον Δ. Κουφοντίνα αλλά και την 17Ν υπερασπίστηκαν χτες στη δίκη των 19 φερόμενων μελών της οι μάρτυρες που κατέθεσαν, χαρακτηρίζοντας τον ίδιο «κοινωνικό αγωνιστή με ευγενή κίνητρα» και την οργάνωσή του «αριστερή επαναστατική οργάνωση». Συγκεκριμένα, κατέθεσαν ο δημοσιογράφος και στέλεχος του «Δικτύου Για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων» Ν. Γιαννόπουλος, ο δημοσιογράφος - διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Κόντρα» Πέτρος Γιώτης και ο δημοσιογράφος του περιοδικού «ΜΕΤΡΟ» Νίκος Βαφειάδης. Και οι τρεις μάρτυρες επιχείρησαν να απαντήσουν στην τρομο-υστερία που καλλιεργεί η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων μέσω των ΜΜΕ - και όχι μόνο - από τότε που άνοιξε η υπόθεσης της εξάρθρωσης της «17Ν», προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο της ατομικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα με ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές αναγωγές και άλλοτε εμμέσως πλην σαφώς, άλλοτε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο δικαίωσαν πλήρως τη δράση της «17Ν», παρουσιάζοντάς την ακόμη και ως υπόδειγμα ασυμβίβαστης επαναστατικής δράσης.

«Το ποινικό μέρος των πράξεών της - είπε για την "17Ν" απευθυνόμενος στο δικαστήριο ο Ν. Γιαννόπουλος - θα το εξετάσετε εσείς, το πολιτικό μέρος των πράξεών της είναι τμήμα ενός ευρύτερου απολογισμού που δεν μπορεί να γίνει σε δικαστικές αίθουσες». Εντούτοις, ο ίδιος δε δίστασε να κάνει μια αποτίμηση λέγοντας ότι «η "17Ν" ήταν αριστερή Οργάνωση, δεν ήταν ούτε τερατογένεση ούτε εξωγενούς γαλαξιακής προέλευσης, ήταν παιδί της Αριστεράς, λίγο ίσως νόθο, λίγο κακομαθημένο». Και πρόσθεσε: «Αυτή η Οργάνωση δεν τρόμαξε και κατά τη γνώμη μου δεν έβλαψε την ελληνική κοινωνία, αυτή η Οργάνωση δημιούργησε προβλήματα συμβολικά ή πραγματικά, θορύβησε το κράτος ή μεμονωμένους εκπροσώπους του, δε δικαίωσε και δε δικαιώθηκε για την πολιτική της επιλογή».

Ο μάρτυρας υπήρξε περισσότερο διαχυτικός για τον Δ. Κουφοντίνα. «Είναι αγωνιστής - είπε - και τα κίνητρα της δράσης του ήταν και παραμένουν ευγενή. Θεωρώ ότι είναι αγωνιστής γιατί χωρίς οικονομία δυνάμεων και συναισθημάτων έταξε τον εαυτό του σε μια κοινωνική υπόθεση, αυτή της κοινωνικής αλλαγής».

Ο έτερος μάρτυρας υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα, Ν. Βαφειάδης, ισχυρίστηκε ότι «ο λόγος που υπήρχε η "17Ν" και οι άλλες οργανώσεις της ένοπλης βίας, είναι ότι ουσιαστικά η Αριστερά μετά τον Εμφύλιο όντας ηττημένη ήταν αναποτελεσματική. Αυτό το κενό ήρθαν να καλύψουν αυτές οι Οργανώσεις. Την αναποτελεσματικότητα της Αριστεράς». Και πρόσθεσε: «Είχε μεγάλη απήχηση ο λόγος της "17Ν", περισσότερο και από τις ενέργειες που έκανε. Ο λόγος ήταν αυτός που συγκινούσε τον κόσμο, που έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή έλεγε τα πράγματα αν είναι έτσι και δεν τα έκρυβε, άσχετα με το μέσο που χρησιμοποιούσε». Δεν παρέλειψε δε, να ισχυριστεί ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως πίσω από την «17Ν» βρίσκονται μυστικές υπηρεσίες γιατί θέλει να κρύψει τη δική του απραξία, και κατέληξε λέγοντας ότι τα μέλη της «17Ν» που δικάζονται «ο κόσμος ο οποίος ανήκει στην Αριστερά τους θεωρεί αγωνιστές».

Τελευταίος κατέθεσε ο Π. Γιώτης, ο οποίος κατέταξε την «17Ν» στο χώρο της επαναστατικής Αριστεράς «Πρόκειται - είπε - για μια οργάνωση της επαναστατικής Αριστεράς με τα τυπικά χαρακτηριστικά των οργανώσεων ένοπλης επαναστατικής βίας. Τα κίνητρά της ήταν κίνητρα ευγενή, χωρίς με αυτό το "ευγενή" να δίνω κανένα ειδικό περιεχόμενο, αλλά καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Αυτή η δράση ήταν απολύτως νομιμοποιημένη πολιτικά όχι θεσμικά, όχι μόνο στη συνείδηση των δρώντων μελών αυτής της οργάνωσης αλλά και στη συνείδηση του συνόλου σχεδόν της επαναστατικής Αριστεράς». Οσο για τον Δ. Κουφοντίνα, τον εκθείασε και είπε πως θα θεωρούσε τιμή του να τον γνώριζε προσωπικά.

Η εξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί και σήμερα αφού η δίκη διακόπηκε επειδή ο αναπληρωτής εφέτης Χαράλαμπος Παπαηλιού αδιαθέτησε ξαφνικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ