Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Η κυβέρνηση ομολογεί αδυναμία στην πρόληψη

Με τη σύσταση ενός ακόμη οργάνου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στην Αττική! Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διυπουργικού Οργάνου χτες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Νομαρχιών Αθήνας, Πειραιά, Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Αττικής, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα όργανο καθημερινής παρακολούθησης της κατάστασης, με βάση το δελτίο επικινδυνότητας που εκδίδει καθημερινά η ΓΓΠΠ. Το όργανο αυτό συγκροτούν ο ΓΓΠΠ, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Αττικής, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και οι τέσσερις νομάρχες του Λεκανοπεδίου.

Με δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, παραδέχτηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός πάσχει στον τομέα της πρόληψης και γι' αυτό - όπως είπε - συγκροτείται το συγκεκριμένο όργανο. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι έχει ήδη εκταμιευτεί από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους της χώρας το ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων δραχμών για τον καθαρισμό δασικών εκτάσεων και χωματερών. Από αυτά τα χρήματα οι δήμοι της Αττικής θα λάβουν 1,5 δισ. δραχμές. Αμεσα το υπουργείο Γεωργίας αναμένεται να προκηρύξει 130 θέσεις δασοπυροσβεστών, με τρίμηνη σύμβαση (Ιούλης - Σεπτέμβρης), ενώ θα τοποθετήσει στις περιοχές της Αττικής 50 επιπλέον υδατοδεξαμενές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Διυπουργικού Οργάνου, η πυκνότητα εμφάνισης πυρκαγιών από το 2000 μέχρι και σήμερα είναι ανησυχητική. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ενώ το 2000 εκδηλώθηκαν στην Αττική 63 πυρκαγιές, φέτος, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, έχουν ήδη εκδηλωθεί 76 πυρκαγιές.

Τέλος, από τις 17 Ιούνη, 10 μεικτά κλιμάκια, με επικεφαλής το στρατό περιπολούν σε δάση και περιαστικές περιοχές της Αττικής, ενώ σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς στα νησιά του Αργοσαρωνικού βρίσκεται ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ