Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμήθηκαν οι 106 εκτελεσμένοι στο Κούρνοβο

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, των Παραρτημάτων Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ και την παρουσία κατοίκων της περιοχής Ξυνιάδας, έγινε, την Κυριακή 15 Ιούνη, στο Κούρνοβο εκδήλωση που οργανώθηκε από το Παράρτημα Δομοκού της ΠΕΑΕΑ και το Δήμο Ξυνιάδας, προς τιμή των 106 αγωνιστών που εκτελέστηκαν στις 6 Ιούνη 1943 από τους Ιταλούς κατακτητές.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φθιώτιδας Ανδρέας Μούσης που αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκτέλεσης, τονίζοντας την αντρειοσύνη και την πίστη των εκτελεσμένων στα ιδανικά και τα οράματα της ΕΑΜικής Αντίστασης που τόσο επίκαιρα είναι και σήμερα. Ανάμεσα στους εκτελεσμένους ήταν και 54 στελέχη του ΚΚΕ που παραδόθηκαν από τη βασιλομεταξική δικτατορία στους κατακτητές. Ολοι εκτελέστηκαν σαν αντίποινα για την ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου που στοίχισε στους Ιταλούς φασίστες 500 νεκρούς (ανάμεσά τους ένας στρατηγός), ενώ η σιδηροδρομική συγκοινωνία σταμάτησε για 8 μέρες εμποδίζοντας τον ανεφοδιασμό των γερμανικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Μ. Ανατολής.

Αναφερόμενος στα σημερινά, ο Α. Μούσης κάλεσε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να αντισταθεί στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο κατεχόμενο από τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα Ιράκ και το λαό του, στη σοσιαλιστική Κούβα, τη ΛΔ της Β. Κορέας, τη Συρία, το Ιράν και τους Παλαιστίνιους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Ξυνιάδας, ο δήμαρχος Μακρακώμης, ο σύμβουλος του τοπικού διαμερίσματος Αγ. Στεφάνου, η ΚΟ Δομοκού του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ: Λαμίας, Λαυρίου, Δομοκού, Μακρακώμης, Σπερχειάδας και το σωματείο Αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ