Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Βροχή» υπερπρονομίων στους εφοπλιστές

Νέο πακέτο εντός των ημερών ανακοίνωσε ο Γ. Ανωμερίτης

«Το δεύτερο πακέτο μέτρων για την ανταγωνιστικότητα» του ελληνικού πλοίου -δηλαδή την αύξηση των υπερκερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου- ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης. Το πακέτο αυτό, όπως έχει γίνει γνωστό, θα περιλαμβάνει από δραστική μείωση και επιδότηση των ήδη πενιχρών ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εφοπλιστές προς το ΝΑΤ και τα άλλα Ταμεία των ναυτεργατών, μέχρι αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα ακτοπλοϊκά πλοία, μείωση του αριθμού των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, δηλαδή του αριθμού του πληρώματος και πάει λέγοντας.

Ο Γ. Ανωμερίτης συναντήθηκε προχτές με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και -όπως είπε- συμφώνησαν να κλείσουν το θέμα τις επόμενες μέρες, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στον Ν. Χριστοδουλάκη. Το νέο πακέτο μέτρων έρχεται να προστεθεί στο νόμο που ψηφίστηκε κατά παραγγελία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και επιχορήγηση των ακτοπλόων εφοπλιστών, αλλά και στο νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση για τη δημιουργία Οργανισμού Απασχόλησης Ελλήνων Ναυτικών (ΟΑΕΝ), με το οποίο επεκτείνει το εκτρωματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση που περιλαμβάνει μια σειρά αντεργατικών ανατροπών σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. Ακόμα, καταργεί το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στους δουλέμπορους ναυτιλιακούς πράκτορες και τον Ειδικό Λογαριασμό Οικογενειακών Επιδομάτων (ΕΛΟΕΝ), ορίζοντας ως διαχειριστές για τα αποθεματικά του ύψους περίπου 6,5 δισ. δραχμές τους εφοπλιστές.

Να σημειωθεί ότι τα όσα εκτρωματικά προβλέπονται στο νομοσχέδιο έχουν την έγκριση, εκτός των συνδικαλιστών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και των συνδικαλιστών του ΣΥΝ, όπως του Α. Νταλακογιώργου προέδρου της Ενωσης Ναυτών και του Δ. Ιατρόπουλου εκ μέρους του ΕΚ Πειραιά, που συμμετείχαν στη σχετική επιτροπή... διαλόγου που έστησε ο υπουργός.

Ειδικά για το νομοσχέδιο του ΟΑΕΝ χτες έγινε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ - χωρίς να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση - όπου τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κατέθεσαν ένα πλήρες κείμενο προτάσεων σχετικά με το ΓΕΝΕ, την ουσιαστική προστασία των ανέργων, την απόσυρση ολόκληρου του νομοσχεδίου και την κατάργηση συνολικά των αντιναυτεργατικών μέτρων, απαιτώντας ταυτόχρονα την αποχώρηση της ΠΝΟ από τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης που έστησε ο Ανωμερίτης και τη διοργάνωση τώρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων και απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ