Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Αμέτρητες παραβιάσεις των εργοδοτών

Καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και προειδοποίηση με 48ωρη απεργία

Μία προς μία τις παραβιάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού από εργολάβους και υπεργολάβους καταθέτει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της «ΑΕ Ολυμπιακό Χωριό», Κ. Ασημακόπουλο, και τον υφυπουργό Εργασίας, Λ. Τζιόλα. Κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο αυτήν την κατάσταση προειδοποιούν ότι αν δεν παρέμβουν, όπως έχουν υποχρέωση, θα προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία στις 25 και 26 Ιούνη.

Στα περισσότερα σημεία του εργοταξίου δεν υπάρχει πόσιμο νερό και είναι πρόκληση η διαβεβαίωση των εργοδοτών ότι το νερό από τα πηγάδια είναι πόσιμο, όταν οι ίδιοι πίνουν εμφιαλωμένο, υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Οι ελάχιστες τουαλέτες από χώρους υγιεινής έχουν μετατραπεί σε χώρους μόλυνσης αφού δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ. Τα χαντάκια που ανοίγονται για να περάσουν οι αγωγοί νερού, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ είναι χωρίς σήμανση και σε πολλές περιπτώσεις τα φρεάτια είναι ανοιχτά. Τα μέσα ατομικής προστασίας από αρκετούς εργοδότες χρεώνονται στους εργαζόμενους ή δε δίνονται καθόλου.

Σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζεται το ωράριο των οικοδόμων και το πενθήμερο. Ορισμένοι εργοδότες εξαπατούν την Επιθεώρηση Εργασίας, ζητούν τροποποιήσεις προγραμμάτων για να δουλέψουν τα 6ήμερα χωρίς να δώσουν ρεπό στους εργαζόμενους κάποια άλλη μέρα της εβδομάδας. Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τη δουλιά τους γιατί δε δέχτηκαν να δουλέψουν παράνομες υπερωρίες και την 6η μέρα της βδομάδας.

Σε κανένα σχεδόν, εργαζόμενο οι εργοδότες δε δίνουν ατομική σύμβαση εργασίας, όπως προβλέπεται από το νόμο, και στους περισσότερους δε δίνονται αναλυτικές εξοφλητικές αποδείξεις. Στο εργοτάξιο και σε κάθε εργολαβία ή υπεργολαβία δεν υπάρχουν σε εμφανή σημεία αναρτημένες καταστάσεις με τα ονόματα του προσωπικού κάθε εταιρίας. Συστηματικά παραβιάζεται η ασφαλιστική νομοθεσία, καθώς όλοι οι υπεργολάβοι κόβουν ένσημα από εργαζόμενους.

Δε διασφαλίζονται οι υπερωρίες, ούτε η δουλιά του Σαββάτου και της Κυριακής. Σε πολλές περιπτώσεις τα ημερομίσθια δεν ασφαλίζονται με βάση το πραγματικό μεικτό ημερομίσθιο, αλλά το πώς συμφέρει τον κάθε εργοδότη. Ακόμα αρκετοί εργοδότες καθυστερούν αδικαιολόγητα τις πληρωμές και δεν πληρώνουν στους εργαζόμενους τα ημερομίσθια των επίσημων αργιών. Σε αρκετούς αλλοδαπούς εργαζόμενους δε δίνουν οι εργοδότες σύμβαση εργασίας για να ανανεώσουν την κάρτα παραμονής και εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ