Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Αυταρχισμός και υποκρισία σε επανάληψη

Εκδικάστηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Στιγμιότυπο απ' την εκδίκαση της αγωγής
Στιγμιότυπο απ' την εκδίκαση της αγωγής
Το δίκαιο των αιτημάτων των γιατρών του ΙΚΑ που κινητοποιούνται για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των 5.500 συμβασιούχων γιατρών και συνολικά του Ιδρύματος, που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για κοινή πάλη των γιατρών και ασφαλισμένων, αναδείχτηκε χτες κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της όγδοης κατά σειρά αγωγής της διοίκησης του ΙΚΑ, προκειμένου να κριθεί καταχρηστική η απεργία των γιατρών που ξεκίνησε προχτές Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη.

Η εκδίκαση της αγωγής της διοίκησης του ΙΚΑ κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) έγινε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η απόφαση αναμένεται να βγει σήμερα. Εκ μέρους της Διοίκησης του ΙΚΑ κατέθεσε η υποδιοικητής Ευ. Χατζηανδρέου, η οποία επιχειρώντας να κάνει το μαύρο - άσπρο ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα των γιατρών και της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων είναι κατά βάση λυμένα και ότι η απεργία πλήττει βαριά την περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Η πραγματικότητα, βέβαια, αναδείχτηκε από την κατάθεση του αντιπροέδρου της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Μιχ. Βλασταράκου. Ο οποίος υπογράμμισε ότι οι 5.500 συμβασιούχοι γιατροί καλύπτουν πάγιες ανάγκες του ΙΚΑ και εργάζονται για περισσότερα από 15 χρόνια χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και δικαίωμα για σύνταξη.

Απάντηση και στα περί ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, που επικαλέστηκε η διοίκηση του ΙΚΑ στην αγωγή της, αποτέλεσε η ανακοίνωση των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ, ΟΤΑ, Δημοσίου που προσκόμισε στο δικαστήριο η υπεράσπιση. «Εμείς που εκπροσωπούμε χιλιάδες συνταξιούχους, τονίζεται στην ανακοίνωση, στηρίζουμε τη δίκαιη απεργία των γιατρών. Τα αιτήματά τους είναι απόλυτα δίκαια. Για τα προβλήματα που μας δημιουργεί η απεργία, υπογραμμίζουν οι συνταξιούχοι, την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που προΐσταται του ΙΚΑ και αρνείται να κάνει πράξη (να εφαρμόσει) την 517/2003 απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τους γιατρούς».

Οι συνταξιούχοι ζητούν από τους γιατρούς να συμπαραταχτούν με το εργατικό κίνημα, για να αγωνιστούν για τη βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να τηρούν το ωράριό τους, να σέβονται τους ασθενείς και να μην τους παραπέμπουν στα προσωπικά τους ιατρεία.

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χτες το απόγευμα ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ) τονίζει ότι οι γιατροί του ΙΚΑ θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Κοινός αγώνας

«Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΙΚΑ, τόνισε στο «Ρ» η εκπρόσωπος της Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών ΙΚΑ Μ. Αλειφεροπούλου, επέλεξαν για μια ακόμα φορά, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες απεργάζονται νέα μέτρα κατά των δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, να ποινικοποιήσουν τον αγώνα των γιατρών του Ιδρύματος. Μια απεργία που αναδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, τόσο στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών που εργάζονται με την αποικιακή σύμβαση έργου, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και σε βάρος της υγείας της λαϊκής οικογένειας που με την εμπορευματοποίηση της Υγείας εξαθλιώνεται».

«Καλούμε, κατέληξε, τους γιατρούς του ΙΚΑ να συμπαραταχτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, ούτως ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της Υγείας, μέσα από την πάλη για ένα δωρεάν, υψηλού επιπέδου σύστημα Υγείας, στο οποίο οι γιατροί θα έχουν ασφάλεια μέσα από σύμβαση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ