Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Λαϊκή επιθυμία η ανανεωμένη Σοβιετική Ενωση

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Πριν από 9 χρόνια, στις 17 Μάρτη 1991, πραγματοποιήθηκε πανενωσιακό δημοψήφισμα, στο οποίο το 76% των Σοβιετικών πολιτών εκφράστηκε υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού συστήματος. Οι εχθροί όμως της σοβιετικής εξουσίας και του σοσιαλισμού με επικεφαλής τους Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, Κραβτσιούκ και Σουσκέβιτς παραβίασαν τη βούληση των εκατομμυρίων πολιτών, παραβίασαν την απόφαση του δημοψηφίσματος και κατέστρεψαν τη Σοβιετική Ενωση, προκαλώντας τη μεγαλύτερη παλλαϊκή τραγωδία.

Με την ευκαιρία της επετείου του δημοψηφίσματος, η Διεθνής Επιτροπή «Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών» πραγματοποίησε εκδήλωση στις 17 Μάρτη στη Μόσχα. Αντιπροσωπείες της Επιτροπής επισκέφτηκαν τις πρεσβείες των πρώην Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ και επέδωσαν την Εκκληση της Διεθνούς Επιτροπής «Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών», των Κομμουνιστικών Κομμάτων και κινημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προς τους λαούς, τους Προέδρους, τα Κοινοβούλια, τις κυβερνήσεις, τα Κομμουνιστικά Κόμματα και τα λαϊκοπατριωτικά κινήματα των κρατών που έχουν δημιουργηθεί στην επικράτεια της Σοβιετικής Ενωσης.

«Η καταστροφή της ενιαίας χώρας, η κατάργηση των Σοβιέτ των εργαζομένων και του σοσιαλισμού έριξαν τους λαούς μας πίσω, στον άγριο καπιταλισμό, σε χρόνια φασιστικής διδακτορίας. Στις περισσότερες πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ η βιομηχανική και αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 50%, δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων είναι άνεργοι. Η κοινωνία έχει διασπαστεί σε μια πλούσια μειοψηφία και στην καταπιεζόμενη φτωχή πλειοψηφία. Η θνησιμότητα ξεπερνάει κατά δυο φορές τη γεννητικότητα, συντελείται ο πρωτοφανής, κατά εκατομμύρια το χρόνο, εξαφανισμός του πληθυσμού. Στους αδελφοκτόνους πολέμους χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Παντού επικρατεί η πνευματική εξαχρείωση, η πτώση της ηθικότητας και η αύξηση της εγκληματικότητας. Πολλά κράτη βρίσκονται υπό το ζυγό του ξένου κεφαλαίου και χάνουν την ανεξαρτησία τους», αναφέρεται στην Εκκληση.

Στη συνέχεια, στην Εκκληση υπογραμμίζεται ότι οι λαοί απαιτούν όλο και πιο επίμονα την εφαρμογή της απόφασης του πανενωσιακού δημοψηφίσματος. Στο ντοκουμέντο αναφέρονται και οι δρόμοι για την επίτευξη αυτού του σκοπού: «Πρέπει να σταματήσουν οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις, να επιστραφεί στους λαούς η κατακλεμμένη περιουσία τους, να γίνει η οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση των κρατών, να ανασυσταθεί πάνω σε εθελοντική βάση το ενιαίο ενωσιακό κράτος. Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι οι αδελφοί λαοί θα βρεθούν κάτω από την αποικιακή σκλαβιά των ιμπεριαλιστικών κρατών. Η επανένωση των λαών είναι δυνατή υπό τον όρο της ενεργούς πάλης των εργαζομένων για την πολιτική εξουσία, το σοσιαλισμό, τη φιλία και την αδελφοσύνη των λαών. Στην ανανεωμένη ΕΣΣΔ θα λυθούν τα προβλήματα της Τσετσενίας, της Υπερδνειστερίας, της Νότιας Οσετίας, της Αμπχαζίας, του Ναγκόρνο - Καραμπάχ και τα έθνη και οι εθνότητες θα έχουν όλες τις δυνατότητες για την ανάπτυξή τους, σε κάθε οικογένεια θα έρθει η ειρήνη, κάθε άνθρωπος θα γίνει πάλι αφέντης της χώρας και της τύχης του».

Η Διεθνής Επιτροπή «Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών», τα ΚΚ της Ρωσίας υποστηρίζουν τη δημιουργία της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας. Επιδοκιμάζουν και τις προσπάθειες των Προέδρων της Λευκορωσίας, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν και άλλων πολιτικών παραγόντων για την προώθηση της ολοκλήρωσης. Τάσσονται ενάντια στις αστικοεθνικιστικές και φιλοφασιστικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής, στην Ουκρανία, τη Γεωργία που επιδιώκουν το χωρισμό των λαών. Καταδικάζουν την πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών, που αποβλέπει στην υποταγή των πρώην Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ. Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία κατά της επιθετικής πολιτικής του ΝΑΤΟ, ενάντια στην επέκτασή του προς Ανατολάς και ζητούν την κατάργησή του, διότι αποτελεί άμεση απειλή για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των λαών, την ειρήνη στον πλανήτη.

Καλούνται οι αδελφοί λαοί, ως μοναδική πηγή εξουσίας στα κράτη τους, να απαιτήσουν πιο αποφασιστικά από τα κρατικά όργανα την εφαρμογή της απόφασης του δημοψηφίσματος της 17 Μάρτη 1991 που είχε υιοθετηθεί με την απόλυτη πλειοψηφία του σοβιετικού λαού. Οι Πρόεδροι, τα Κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ καλούνται να αφουγκραστούν τα παλλαϊκά αιτήματα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσχώρηση των χωρών τους στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Οι κομμουνιστικές και λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις των χωρών της ΚΑΚ και της Βαλτικής καλούνται σε ενότητα στην πάλη για την ανασύσταση της ενιαίας Πατρίδας με τα συνθήματα: «Στους εργαζομένους - τη σοβιετική εξουσία! Στην κοινωνία - το σοσιαλισμό! Στους λαούς - την ανανεωμένη Σοβιετική Ενωση!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ