Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επικίνδυνη ρευστότητα

ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής με ειδικό εξοπλισμό καταστολής των συγκεντρώσεων στην Μιτρόβιτσα

Associated Press

ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής με ειδικό εξοπλισμό καταστολής των συγκεντρώσεων στην Μιτρόβιτσα
Ιδιαίτερα ρευστή και αντιφατική παραμένει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ απομένουν ελάχιστες ώρες μέχρι την έναρξη της ενεργότερης φάσης των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή. Οι αιματηρές ταραχές της περασμένης Τρίτης στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, που προκλήθηκαν από τη δεύτερη φάση του σχεδίου της ΚΦΟΡ για λήξη της άτυπης διχοτόμησης της πόλης σε σερβικό και αλβανικό τομέα, φάνηκαν προσωρινά να εκτονώνονται με την απόφαση της γαλλικής διοίκησης στην περιοχή να προχωρήσει σε μία συμβιβαστική λύση με τους επικεφαλής της σερβικής κοινότητας της πόλης.

Το ίδιο διάστημα, ο απερχόμενος διοικητής της ΚΦΟΡ, Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ, σε όλους τους τόνους διακήρυξε πως αντιτίθεται στην ενεργοποίηση του «ηφαιστείου», που εντοπίζεται στα όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, εκτοξεύοντας αυστηρές προειδοποιήσεις κατά της οργάνωσης-παρακλάδι του «ΟΥΤΣΕΚΑ», «UCPMB».

Αίφνης, εμφανίζεται στην περιοχή ως κομήτης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, με την ιδιότητα του «απεσταλμένου» της κυβέρνησης Κλίντον, που έχει στενές σχέσεις με την κοσσοβάρικη αλβανική ηγεσία. Στόχος του Ρούμπιν; Σε πρώτο επίπεδο, αφ' ενός να προειδοποιήσει «πως μία ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα στην ΚΦΟΡ και τους Κοσσοβάρους Αλβανούς δε θα ήταν ό,τι καλύτερο για την ώρα»... και αφ' ετέρου να «στηλιτεύσει», πάντα στα λόγια, τη βία σε βάρος των μη αλβανόφωνων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου. Σε δεύτερο επίπεδο; Μία ενδελεχής βολιδοσκόπηση της κατάστασης, ιδίοις όμμασι και εκ των έσω, ενδεχομένως μπροστά σε μία κρίσιμη περίοδο προώθησης των εκρηκτικών σχεδίων της Ουάσιγκτον στη γεωπολιτικά πιο ευαίσθητη γωνιά της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι αντιφατικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο δε σταματούν εδώ. Στα μέσα της βδομάδας, επίλεκτες μονάδες Αμερικανών στρατιωτών, που συμμετέχουν στην ΚΦΟΡ, καλούνται να αποδείξουν στην πράξη τα όσα διακήρυσσε προ ημερών ο Γερμανός στρατηγός όταν ανακοίνωνε τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων και πάταξη εξτρεμιστικών στοιχείων στα όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. Οι Αμερικανοί στρατιώτες χτενίζουν 28 σημεία περιοχών του Νοτιοανατολικού Κοσσυφοπεδίου, προχωρώντας στην κατάσχεση παράνομου οπλισμού και παραστρατιωτικών στολών της νεοϊδρυθείσας αυτονομιστικής οργάνωσης, που επιδιώκει την «προσάρτηση» τριών σερβικών πόλεων (Πρέσεβο, Μέντεβα Μπουγένοβατς) στο... Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο!

Τι έγινε αίφνης και η Δύση προχώρησε σ' αυτή τη μεταστροφή της στάσης απέναντι στο χαϊδεμένο παιδί της, τον «πρώην» ΟΥΤΣΕΚΑ; Σίγουρα, η μεταστροφή της στάσης της δεν οφείλεται στο ότι συνειδητοποίησε την εγκληματική πολιτική και τακτική που εφαρμόζει στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Η εκτόξευση προειδοποιήσεων και έμμεσων απειλών προς την κοσσοβάρικη αλβανική ηγεσία κινείται στο πλαίσιο επίδειξης δύναμης σε μία περιοχή όπου το μόνο «αφεντικό» είναι - και επιδιώκει να παραμείνει για αρκετά ακόμη χρόνια - το ΝΑΤΟ.

Ολα αυτά, βέβαια, διαδραματίζονται εντός του Κοσσυφοπεδίου. Στις πέριξ γειτονιές, και δη στο Μαυροβούνιο, η Δύση δεν παραλείπει να εφευρίσκει «στρατιωτικές κινητικότητες», ή να φορτίζει και να «υπογραμμίζει» τις διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στους εναπομείναντες δύο εταίρους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Ο απερχόμενος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, για παράδειγμα, έκανε και την περασμένη βδομάδα ό,τι μπορούσε για να οδηγήσει το Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα γρηγορότερα σε διαζύγιο. Πλάι του και ο γγ του ΝΑΤΟ, Βρετανός Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος με αξιοσημείωτο ζήλο δεν παραλείπει σχεδόν καθημερινά να εφευρίσκει «κινητικότητα» μονάδων του - ούτως ή άλλως... ομοσπονδιακού! - γιουγκοσλαβικού στρατού στο Μαυροβούνιο ή να απευθύνει δημοσίως «εκκλήσεις» προς τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να «πάρει τα χέρια του από την Ποντγκόριτσα».

Δίχως άλλο οι αντιφάσεις εντός και πέριξ της μόνιμης, πλέον, εστίας έντασης, που ακούει στο όνομα Κοσσυφοπέδιο, εκφράζουν και τις αντιθέσεις ανάμεσα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά, απ' την άλλη πλευρά, ο στόχος είναι μόνιμος: Η προώθηση γεωπολιτικών ανακατατάξεων στα Βαλκάνια με το γνωστό, ολέθριο, κόστος...


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ