Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπογράφεται αύριο η επαίσχυντη συμφωνία

Σε ένα από τα πλέον αντιδραστικά κείμενα θα βάλει την υπογραφή του ο Ελληνας πρωθυπουργός

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αναχωρεί για τις ΗΠΑ, όπου αύριο, Τετάρτη 25 Ιούνη, θα συναντηθεί, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να υπογράψει τη «Συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης».

Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ηγετών της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, ο Κ. Σημίτης πάει στις ΗΠΑ για να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στα σχέδια μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ «Σχετικά με την Εκδοση» και «Σχετικά με την Αμοιβαία Δικαστική Συνδρομή». Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές εξουσίες των δύο «συμβαλλομένων μερών», ήρθε το πλήρωμα του χρόνου!

Αύριο, λοιπόν, ΕΕ και ΗΠΑ υπογράφουν μια συμφωνία με την οποία καταλύουν και τα τελευταία ίχνη πολιτικών, δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων και δυνατοτήτων έκφρασης και υπεράσπισής τους. Με αυτή την υπογραφή, η Ευρωπαϊκή Ενωση ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις ΗΠΑ, διαπράττοντας ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος όλων των λαών της Ευρώπης. Στο άμεσο μέλλον λοιπόν, όπως με άρθρο του περιέγραψε και ο τέως εφέτης Αγγ. Ρεμπής στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», αν ένα πρόσωπο που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα ποινική δίωξη εναντίον του ή που καταδικάστηκε και εκτίει την ποινή του, μπορεί η Ελλάδα να το παραδώσει στις ΗΠΑ προσωρινά «αν εγκριθεί αίτηση έκδοσής του». Αυτό το πρόσωπο κρατείται στις ΗΠΑ «εν αναμονή της άσκησης δίωξης». Ουσιαστικά εκδίδεται προσωρινά κάποιος άνθρωπος που κατά τις αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ είναι απλά «ύποπτος», πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης από αρμόδια δικαστικά όργανα για να μπορεί να ασκήσει και τα δικονομικά - ατομικά του δικαιώματα. Ο άνθρωπος αυτός «επιστρέφεται» αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στις ΗΠΑ εναντίον του, που καθορίζονται με αμοιβαία συμφωνία των κρατών.

Με άλλα λόγια ο «ύποπτος» θα βρεθεί στις ΗΠΑ, θα περάσει από τη διαδικασία της προανάκρισης, της κύριας ανάκρισης, της δίκης με εφέσεις και αναιρέσεις, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να εκτίσει και την ποινή που θα του επιβληθεί στις ΗΠΑ!! Αυτό, μπορεί να συμβεί γιατί μέσα στη συμφωνία, για ευνόητους λόγους, δεν καθορίζονται σταθερά και υποχρεωτικά κριτήρια για την προστασία του διωκόμενου. Αυτά θα ρυθμίζονται ευκαιριακά σε κάθε περίπτωση με διαπραγμάτευση ανάμεσα στις εξουσίες των δυο κρατών.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως είναι ήδη γνωστό στις ΗΠΑ, δεν απαγορεύονται ούτε τα βασανιστήρια, ούτε έχει καταργηθεί η θανατική ποινή... Βέβαια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να «χρυσώσουν το χάπι» στα πλαίσια της συμφωνίας, έχουν συμπεριλάβει άρθρο σύμφωνα με το οποίο η κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να εγκρίνει την έκδοση, αν οι ΗΠΑ υποσχεθούν ότι δε θα επιβληθεί ή ότι δε θα εκτελεστεί η ποινή του θανάτου! Μια υπόσχεση, φαίνεται, είναι αρκετή. Αν όμως οι ΗΠΑ δεν... υποσχεθούν, τότε η κάθε χώρα της ΕΕ «μπορεί» να απορρίψει την αίτηση έκδοσης. Τα πράγματα θα είναι έτσι απλά! Βέβαια, αυτό που είναι ακόμα πιο τραγικό είναι πως, βάσει του άρθρου 16, παρ. 1, επιτρέπεται η αναδρομική ισχύς της συμφωνίας, δηλαδή η έκδοση προσώπου για αδίκημα που διέπραξε πριν αυτή (η συμφωνία) αρχίσει να ισχύει. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ιστορικά την πρώτη ανατροπή της μακραίωνης εφαρμογής της αρχής της μη αναδρομικής δύναμης των ποινικών νόμων.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, περιέχει και πολλές άλλες διατάξεις που κάλλιστα μπορούν να την κατατάξουν την κορυφή της «πυραμίδας» του κρατικού αυταρχισμού! Ενός αυταρχισμού που στόχο δεν έχει να πατάξει το κοινό έγκλημα, αλλά να τρομοκρατήσει, να δικάσει και να καταδικάσει τους κοινωνικούς αγωνιστές, τα λαϊκά κινήματα και να βάλει κατά των κοινωνικών αγώνων, που αμφισβητούν και παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ