Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εγκλωβισμένος σε «αντιπολιτευτικά» αδιέξοδα

Εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα και στις αντιφάσεις της «αντιπολιτευτικής» τακτικής του, ο Κ. Καραμανλής αδυνατεί να παρέμβει στις εξελίξεις και να επωφεληθεί από την κρίση στο κυβερνών κόμμα.

Από τη μια βρίσκεται αντιμέτωπος με το «αίτημα» πολλών στελεχών του κόμματός του να θέσει ευθέως ζήτημα εκλογές «εδώ και τώρα», αλλά από την άλλη φοβάται ότι αυτό θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για το ΠΑΣΟΚ και ενισχυτικά για τον Κ. Σημίτη. Ο ίδιος δε φαίνεται να έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του, αλλά πιέζεται να το κάνει και να τις ανακοινώσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την ερχόμενη Παρασκευή.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα επαναλάβει τις γνωστές και ανυπόστατες επικρίσεις του περί «ακυβερνησίας» και «κουρασμένης και ανίκανης κυβέρνησης», αλλά είναι άγνωστο αν θα καταλήγει στο δια ταύτα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Μέχρι τώρα η δικαιολογία της ηγεσίας της ΝΔ για τη μη υποβολή του αιτήματος των πρόωρων εκλογών ήταν ότι δεν μπορούσε να τις επιβάλλει. Ωστόσο, τόσο οι «ραγδαίες εξελίξεις» στο κυβερνών κόμμα όσο η πίεση «από τα κάτω», είναι πιθανό να οδηγήσουν τον Κ. Καραμανλή να αναθεωρήσει τη στάση του και να οξύνει τη δικομματική πόλωση. Στα «υπέρ» των πρόωρων εκλογών περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι ο κομματικός μηχανισμός τίθεται αυτόματα σε κατάσταση συναγερμού.

Αντίθετη με την ιδέα της υποβολής αιτήματος για πρόωρες εκλογές εμφανίζεται η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της χτες στην «Απογευματινή», υποστηρίζει ότι δεν πρέπει η ΝΔ να σηκώσει τη σημαία των πρόωρων εκλογών, διότι δεν πιστεύει ότι «έχει αξία να κάνεις δηλώσεις οι οποίες γνωρίζεις καλά ότι δεν εξαρτάται από εσένα για να τις υλοποιήσεις». Δηλώνοντας ταυτόχρονα «παρούσα» στα εσωκομματικά της ΝΔ, προειδοποιεί ότι δεν έχει κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. «Ολες οι εκλογές είναι ανοιχτές. Αυτό είναι αξίωμα» τονίζει και προσθέτει ότι η ΝΔ με βάση τα υπάρχοντα πολιτικά δεδομένα κινδυνεύει «μόνον από εφησυχασμό ή από φαινόμενα αλαζονείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ