Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Αποκτήσαμε καινούρια πατρίδα»!

Την... προωθημένη και καινοφανή άποψη ότι με την υιοθέτηση του σχεδίου Συντάγματος της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης «αποκτήσαμε μια καινούρια πατρίδα»(!) εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος.

Σε ομιλία του στο Κιλκίς, όπου βρισκόταν το Σάββατο για τον εορτασμό της επετείου της μάχης της 21ης Ιουνίου 1913, ο Κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε, ακόμη, ότι η επέτειος συμπίπτει με τη σύγχρονη εορτή της νέας, πανευρωπαϊκής πατρίδας. «Χτες αποκτήσαμε μία καινούρια πατρίδα. Ούτε χάσαμε, ούτε σημειώθηκε καμία υποβάθμιση της εθνικής μας πατρίδας, αλλά για πρώτη φορά δόθηκε επισήμως ένα κείμενο, επί του οποίου θα υπάρχει περαιτέρω συζήτηση και είναι κείμενο αρχής και βάσεως, που δημιουργεί μια πατρίδα κάπως διαφορετική από τις πατρίδες τις εθνικές», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι με το σχέδιο Συντάγματος δε συγκροτείται μια ομοσπονδιακή διοίκηση ή «μια άλλη περιοχή εθνική», αλλά πρόκειται για μια πατρίδα «πνευματική, πολιτιστική, ηθική και πατρίδα αρχών και πίστεως».

Αναφερόμενος στο προοίμιο του σχεδίου Συντάγματος, που περιλαμβάνει φράση από τον Επιτάφιο του Περικλέους του Θουκυδίδη για το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας, υπογράμμισε ότι «η δημοκρατία η ευρωπαϊκή εκφράζει καθαρότερα, γνησιότερα και πληρέστερα την έννοια της ελληνικής μορφής δημοκρατίας. Και δεν είναι μόνο η έννοια της δημοκρατίας, είναι και η έννοια της κοινωνικής δημοκρατίας, η οποία υπάρχει στην Ευρώπη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου».

Ο Κ. Στεφανόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κοινωνική πολιτική της ΕΕ, παρατηρώντας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει κάμψη και υποχώρησή της, ενώ σχετικά με τις προσπάθειες να περιληφθεί αναφορά στη χριστιανική θρησκεία στο Σύνταγμα, υποστήριξε ότι αυτό δεν επετεύχθη, λόγω του λαϊκού χαρακτήρα των κρατών της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ