Κυριακή 29 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2003-04
Στα τελικά ο Β. Κοτρωνιάς

Ο Γεωργιανός GM Αζμαϊπαρασβίλι (2678) και η Σουηδέζα Πία Κράμλινγκ αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ευρώπης

Η Πία Κράμλινγκ στην Ολυμπιάδα Σκακιού (1988) της Θεσσαλονίκης σε ηλικία 25 χρόνων. Στην ένθετη φωτό, ο Γκραντ - Μετρ Βασίλης Κοτρωνιάς
Η Πία Κράμλινγκ στην Ολυμπιάδα Σκακιού (1988) της Θεσσαλονίκης σε ηλικία 25 χρόνων. Στην ένθετη φωτό, ο Γκραντ - Μετρ Βασίλης Κοτρωνιάς
Εστω και υπό τη σημαία της Κύπρου, το ελληνικό σκάκι θα εκπροσωπηθεί και θα προβληθεί στο νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά από την πρόκριση - θρίαμβο (αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο, αλλά δεν είχαμε τις τελικές βαθμολογίες), του Ελληνα GM και πολλές φορές πρωταθλητή Ελλάδας Βασίλη Κοτρωνιά.

Παραγκωνισμένος και απροστάτευτος από την αθλητική ηγεσία (αν δεν ήταν έτσι, θα έπαιζε με την ελληνική σημαία και θα ήταν η πρώτη σκακιέρα της εθνικής μας ομάδας...), δούλεψε σκληρά, έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη του και έκανε πραγματικότητα το πρώτο του όραμα «...ακόμα κι αν δε με βοηθήσει η αθλητική ηγεσία της χώρας, εγώ θα γίνω Γκραντ-Μετρ», είχε πει σε αποκλειστική συνέντευξη στο «Ριζοσπάστη» πριν χρόνια ο Βασίλης Κοτρωνιάς. Ακολούθησαν των 7 ελληνικών πρωταθλημάτων, πολλές νίκες σε παγκόσμιο επίπεδο, σε «Ζονάλ», προκρίσεις σε τελική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, το 1997 στο Γκρόνιγκεν, το 1999 στο Λας Βέγκας και τώρα στο Παγκόσμιο του 2003-2004, μετά από την επιτυχία του στη Συληβρία της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό της άνετης πρόκρισης του Κοτρωνιά, ήταν ότι από την αρχή (βρέθηκε και στην πρώτη δεκάδα) των αγώνων, ήταν μέσα στο όριο πρόκρισης. Επέτυχε 4 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόνο μια ήττα (8 β. σε 13 αγώνες) αύξησε σημαντικά το ΕΛΟ του και κατέλαβε την 24η θέση σε 220 συμμετοχές!


Πολύ κοντά στην πρόκριση βρέθηκε και ο 20χρονος Διεθνής Μετρ Δημήτρης Μαστροβασίλης, ο οποίος κατέκτησε Νόρμα Γκραντ Μετρ με τους 7,5 βαθμούς (61η θέση)! Αξιόλογη ήταν και η εμφάνιση των Θαν. Μαστροβασίλη, Στέλιου Χαλκιά με 6,5 βαθμούς. Ακολούθησαν οι Χριστόδ. Μπανίκας 6 β., Γιάννης Νικολαΐδης 5 β. και Ανδρ. Τζερμιαδιανός 4,5 β.

Νικητής στο Πανευρωπαϊκό Αντρών ήταν ο GM Αζμαϊπαρασβίλι με 9,5 βαθμούς, που αγωνίζεται στο αναμενόμενο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, με τον Κύδωνα Χανίων.

Στο αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό Γυναικών, Πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η WGM από τη Σουηδία Πία Κράμλινγκ (ΕΛΟ 2470), η οποία στις 23 Απρίλη 2003 συμπλήρωσε τα 40 χρόνια της! Η Κράμλινγκ νίκησε σε αγώνα μπαράζ τη Λιθουανή Τσμίλιτε (είχε και εκείνη 8,5 β. σε 11 αγώνες) και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Από τις Ελληνίδες η Κατερίνα Φαχιρίδου πλησίασε την πρόκριση με 6 βαθμούς, αλλά στον τελευταίο γύρο έχασε και πήρε την 44η θέση. Στον 11ο γύρο έχασε και η Ιουλία Μάκκα διακόπτοντας έτσι την καλή πορεία της στους 5,5 β. Ακολούθησαν με 4,5 β. οι Μαρίνα Μακροπούλου, Βέρα Παπαδοπούλου και Αλεξάνδρα Στείρη, ενώ με 4 β. (παρά το αρχικό καλό ξεκίνημα) ήταν η WGM Μαρία Κουβάτσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ