Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βαλκανική Ιστορία και Λογοτεχνία

Στο συγγραφεά Νίκο Μπακόλα δόθηκε το βραβείο «Balkanica» 40 ημέρες μετά το θάνατό του

Το Σάββατο έληξαν οι εργασίες του Εργαστηρίου Βαλκάνιων Πεζογράφων που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Οι 15 πεζογράφοι από τις 7 χώρες των Βαλκανίων που έλαβαν μέρος αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τη σχέση λογοτεχνίας και ιστορίας και τη σχέση λογοτεχνίας και επικαιρότητας ειδικότερα στο χώρο των Βαλκανίων.

Η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Μυρσίνη Ζορμπά, τόνισε ότι με αυτές τις συναντήσεις μπορεί να ενισχυθεί η παραγωγή βιβλίων μεταφρασμένων σε γλώσσες των Βαλκανίων.

Το θέμα της τελευταίας ημέρας ήταν «Βαλκάνια: Ιστορία και Λογοτεχνία» όπου όλοι συμφώνησαν ότι «οι διαφορές των βαλκανικών λαών είναι προς το συμφέρον μας αν τις δούμε ως ευκαιρία σύνθεσης για να δημιουργηθούν πολιτισμικές μεταλλάξεις που βοηθούν στην άνθηση της προόδου». Επίσης σε άλλο στρογγυλό τραπέζι ανιχνεύτηκαν οι σχέσεις «Λογοτεχνίας και Επικαιρότητας στα Βαλκάνια» αλλά και ο ρόλος που έπαιξαν οι διανοούμενοι στη συγκρότηση των εθνικών ταυτοτήτων των βαλκανικών λαών.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Βαλκάνιων Πεζογράφων λειτούργησε έκθεση Βαλκανικής Λογοτεχνίας και κυκλοφόρησε σχετική έκδοση.

Εξάλλου την Κυριακή στο ΕΚΕΒΙ έγινε η απονομή του βραβείου «Balkanica», που δόθηκε στο συγγραφέα Νίκο Μπακόλα , 40 ημέρες μετά το θάνατό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ