Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Υπέρ της προηγούμενης ... απελευθέρωσης

Καλός ο παλιότερος νόμος για την απελευθέρωση, κακό το νέο νομοσχέδιο αποφαίνεται η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ. Σήμερα, ψηφίζεται η νέα κοινοτική Οδηγία για την επιτάγχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας

Με απεργιακά... μέτρα, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα και με 24ωρη πανελλαδική απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 3 του Ιούλη, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ θα επιχειρήσει να αποτρέψει το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που παραχωρεί «γην και ύδωρ» στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Χτες η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ανακοίνωσε ότι διαφωνεί και ζητεί την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, αλλά θα υπερασπιστεί το νόμο 2773/99, το νόμο, δηλαδή, με τον οποίο άρχισε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και καταργήθηκε το Ασφαλιστικό των εργαζομένων στην επιχείρηση! Αυτός ο νόμος, κατά την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, αποτελεί ήδη ευαγγέλιο για τον υγιή ανταγωνισμό και τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ και των εργαζομένων της και θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα!

Πατώντας ουσιαστικά σε δύο βάρκες, δηλαδή από τη μία να ανοίξει η αγορά και από την άλλη να διασφαλιστεί η ιδιωτική πλέον ΔΕΗ, η πλειοψηφία της διοίκησης, φαίνεται να αδιαφορεί πραγματικά για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης στον ελληνικό λαό, περιορίζοντας το όλο θέμα στο πόσα θα χάσει ή θα κερδίσει η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ.

Σαφής για το τι εξυπηρετεί το νομοσχέδιο ήταν ο Π. Πάλμος αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος σημείωσε ότι και αυτό το νομοσχέδιο υπαγορεύεται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνηση και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτών. Πρέπει να δώσουμε σκληρή μάχη - συνέχισε ο Π. Πάλμος - για την ανατροπή αυτής της πολιτικής» και «δεν μπορούμε να ζητάμε μόνο την ακύρωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αλλά συνολικά να αποτρέψουμε την απελευθέρωση της αγοράς. Επίσης, κάλεσε σε κοινό αγώνα και τους εργαζομένους των ΕΛΠΕ, σημειώνοντας ότι δε θα πρέπει να υπάρξει καμία αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας...

Ο Α. Τσοχατζόπουλος

Λίγο αργότερα χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωνε, για μια ακόμη φορά, τους ιδιώτες ότι θα έχουν την απλόχερη στήριξη της κυβέρνησης για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σημείωσε επίσης ότι σήμερα στις Βρυξέλλες θα υπογραφτεί η νέα κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ στο ερώτημα αν θα κατασκευαστεί η μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο, απάντησε ότι θα κατασκευαστεί. Επίσης, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση αντιδράσει στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση ο Α. Τσοχατζόπουλος απάντησε: «τίποτε άλλο δεν έχω να πω. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα έχει τις ευθύνες του»!

Τέλος σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η απόφαση θα είναι πολιτική και θα ληφθούν υπόψη και οι πληθωριστικές εξελίξεις. Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΕΗ με επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης ζητεί την αύξηση των τιμολογίων κατά 4% από την 1η Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ