Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Μόρια ποινής» για φορο-παραβάτες

Το γενικό πλαίσιο αρχών που αφορά το λεγόμενο νέο αντικειμενικό σύστημα των φοροελέγχων εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα δοθεί στους επαγγελματικούς φορείς τις επόμενες μέρες και η κατάθεσή του στη Βουλή θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Με τα μέτρα αυτά ολοκληρώνεται σταδιακά ο κύκλος της αντιλαϊκής φορολογικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε στις αρχές του 2002. Σύμφωνα με τον υπουργό, το φθινόπωρο θα κατατεθεί η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο «διάλογος» κυβέρνησης - ΚΕΔΚΕ για το τελευταίο πακέτο μέτρων που αφορά τα φοροχαράτσια για λογαριασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι χτεσινές εξαγγελίες για το νέο σύστημα φοροελέγχων δεν απαντούν στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα των ΕΒΕ. Ούτε έρχονται να περιορίσουν τους επιλεκτικούς φοροελέγχους σε βάρος τους, που συχνά - πυκνά διατάσσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Πολύ περισσότερο γιατί ο νόμος της διαβόητης «συνάφειας» παραμένει σε ισχύ και κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Από τις χτεσινές ανακοινώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, προκύπτουν τα εξής:

  • Τα χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται για φορολογικές παραβάσεις αντικαθιστώνται με μόρια ποινής ανάλογα με το είδος της παράβασης. Πρόκειται δηλαδή για μια μορφή «πόιντ σύστεμ». Στη συνέχεια ο προσδιορισμός των ακαθάριστων εσόδων και των καθαρών κερδών θα βασίζεται στους πόντους ποινής. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το σύστημα γίνεται «αντικειμενικό» και περιορίζονται οι τριβές ανάμεσα στους φορολογούμενους και τους εφοριακούς.
  • Οι υποθέσεις και οι επιχειρήσεις που επιλέγονται για έλεγχο θα βασίζονται επίσης στην κλίμακα των μορίων και σε άλλα υποτιθέμενα «αντικειμενικά» κριτήρια (μέγεθος της επιχείρησης, κλάδος δραστηριότητας, γεωγραφική κατανομή, στοιχεία του Taxis και σε τυχαίο δείγμα).
  • Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, «καταργείται η δυνατότητα χαρακτηρισμού των βιβλίων και στοιχείων ως ανεπαρκών και ανακριβών και η δυνατότητα εξωλογιστικού προσδιορισμού με τη χρήση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους». Είναι αλήθεια ότι το σημείο αυτό αποτελούσε σημείο τριβής με τους φορολογούμενους. Στο εξής τα έσοδα, οι δαπάνες και τα αποτελέσματα των βιβλίων θα αναπροσαρμόζονται με βάση τα μόρια ποινής.
  • Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ο προσδιορισμός των δαπανών θα είναι «σαφής» ώστε να αποφεύγεται η «συνεχής τριβή γύρω από τις λογιστικές διαφορές». Με δυο λόγια, ομολογούν και οι ίδιοι την υπάρχουσα ασυδοσία και το χάος της φορολογικής νομοθεσίας.
  • Από το νέο σύστημα εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν βιβλία και αυτές που ενέχονται σε συναλλαγές με πλαστά και εικονικά στοιχεία.
  • Τέλος, καθιερώνεται η διοικητική επίλυση (λεγόμενος φιλικός διακανονισμός) των διαφορών, ώστε να αποφεύγονται οι προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ