Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Οι πολυεθνικές «πεινάνε» πιο πολύ...

Εντείνεται και στον τομέα της βιοτεχνολογίας ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - ΕΕ

Με το φτηνό πρόσχημα της καταπολέμησης της πείνας στις χώρες του τρίτου κόσμου που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές προκαλούν, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την πλήρη απελευθέρωση της εμπορίας και καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός της, κάτι που προς τον παρόν η ΕΕ, στα πλαίσια της προστασίας συγκεκριμένων συμφερόντων και συγκυριών απλώς καθυστερεί...

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους, ο οποίος, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε συνέδριο βιοτεχνολογίας που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον, υπό την αιγίδα της μεγαλύτερης εταιρίας ανάπτυξης και εμπορίας προϊόντων βιοτεχνολογίας, της «Μοσάντο», φόρεσε τον ανθρωπιστικό του μανδύα και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάψουν να αντιτίθεται: «Για το συμφέρον μιας ηπείρου που απειλείται από λιμό, ζητώ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν να αντιτίθενται στη βιοτεχνολογία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο «πλανητάρχης». Στη μέγιστη υποκρισία του πλανητάρχη ήρθε ως ανταπάντηση η κομψή υποκρισία της ΕΕ. Σε σχετική απαντητική δήλωση, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γερ. Θωμάς, ανέφερε: «Ποτέ δεν προσπαθούμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας στις αφρικανικές ή άλλες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Εχουμε έναν πολύ καλύτερο φάκελο απ' ό,τι οι ΗΠΑ. Δίνουμε επτά φορές περισσότερη βοήθεια».

Οι παραπάνω δηλώσεις, εντάσσονται στο πλαίσιο του αδυσώπητου εμπορικού πολέμου που διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, με θύματα βέβαια τους λαούς του λεγόμενου «τρίτου κόσμου» -και όχι μόνο- για την υγεία και τη διατροφή των οποίων και οι δύο πλευρές τόσο πολύ... ενδιαφέρονται. Τον περασμένο Μάη, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Ρ. Ζέλικ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσιγκτον, μαζί με εκπροσώπους εταιριών βιοτεχνολογίας, είχε δηλώσει αναφορικά με τη στάση της ΕΕ στο ζήτημα καλλιέργειας και εμπορίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών: «Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Προσπαθήσαμε να είμαστε υπομονετικοί. Προσπαθήσαμε να έχουμε αποτελέσματα. Ομως τώρα η υπομονή μας έχει εξαντληθεί». Τον ίδιο μήνα, οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει να περάσουν ψήφισμα στον ΠΟΕ, με το οποίο κλήθηκε σε δίμηνες διαβουλεύσεις, με σκοπό την άρση της απαγόρευσης, αφού η πολιτική αυτή συνιστά «αθέμιτο ανταγωνισμό». Αν δε συμβεί αυτό, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί σε Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών του ΠΟΕ.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι όποιες απαγορεύσεις που ισχύουν στο έδαφος της ΕΕ κάθε άλλο παρά για την υγεία των καταναλωτών ισχύουν, αφού όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα οι απαγορεύσεις αυτές θα αρθούν. Τούτο αποδεικνύεται από την τελευταία δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου Γεωργίας, Φρ. Φίσλερ, ο οποίος τον περασμένο Μάρτη είχε δηλώσει πως «μια γενική απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών στα κράτη - μέλη πρέπει να αποκλειστεί, καθώς η προστασία των οικονομικών συμφερόντων και μόνο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμη και έγκυρη δικαιολογία για τη θέσπιση τόσο αυστηρών περιορισμών σε θεμελιώδεις ελευθερίες». Αλλωστε, και στο Ατυπο Συμβούλιο υπουργών γεωργίας της ΕΕ που έγινε τον περασμένο Μάη στην Κέρκυρα, προεξοφλήθηκε για άλλη μια φορά ότι ανοίγει διάπλατα η πόρτα στα μεταλλαγμένα, «αρκεί αυτά να το αναγράφουν στην ετικέτα τους, ώστε να έχει το δικαίωμα ο καταναλωτής να επιλέξει», όπως είχε δηλώσει ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Ντ. Μπιρν. Ομως, στη σχετική πρόταση κανονισμού της ΕΕ για την επισήμανση στις μισές σχεδόν περιπτώσεις όπου θα περιέχονται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στα τρόφιμα, δε θα αναγράφονται στις ετικέτες!

Πάντως, οι όποιες αντιστάσεις προβάλλει η ΕΕ για την άμεση άρση της απαγόρευσης, έγκεινται στο γεγονός ότι οι πολυεθνικές που χαράσσουν την πολιτική της, βρίσκονται πολύ πίσω στην ανάπτυξη βιοτεχνολογίας, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Ενα άκαιρο άνοιγμα της αγοράς της ΕΕ σήμερα, θα σήμαινε απλούστατα παράδοση ενός ακόμα πολύ κερδοφόρου τομέα στο μονοπώλιο των ΗΠΑ. Οσο για τις επιπτώσεις σε καταναλωτές, αγρότες και περιβάλλον, μπρος στα κέρδη... τι είναι ο πόνος!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στα μεταλλαγμένα τρόφιμα (2015-06-06 00:00:00.0)
«Μεταλλαγμένη» αγωνία... (2009-04-23 00:00:00.0)
«Απολύτως απαράδεκτη» (2005-06-02 00:00:00.0)
Νομιμοποιούν την ελεύθερη διοχέτευσή τους στο εμπόριο (2004-09-30 00:00:00.0)
Κυβερνητικώς «τροποποιημένη»... υποκρισία (2001-06-07 00:00:00.0)
Τα «μεταλλαγμένα» έρχονται (2001-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ