Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ετοιμάζεται «προληπτική» επέμβαση στα... Νησιά Σολομώντα

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΧΟΝΙΑΡΑ.--

Σε πεδίο δοκιμής της πρώτης μεγάλης «πειραματικής προληπτικής επέμβασης» της Αυστραλίας φαίνεται πως θα μεταβληθούν τους επόμενους λίγους μήνες τα Νησιά του Σολομώντα: ένα νησιωτικό κράτος με περίπου 500.000 πληθυσμό, ανεξάρτητο «επισήμως» απ' το 1975, αλλά πλήρως ελεγχόμενο απ' τους νεοαποικιοκρατικούς μηχανισμούς που εφαρμόζει στην περιοχή τόσο η αυστραλιανή κυβέρνηση όσο και το βρετανικό στέμμα.

Η αφορμή που χρησιμοποιείται για την επικείμενη επέμβαση των Αυστραλών στο νησιωτικό αυτό κρατίδιο του Ειρηνικού είναι η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, με βασικά χαρακτηριστικά τη δράση ενόπλων γκανγκστερικών ομάδων και τις κατά καιρούς ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στον αυτόχθονα πληθυσμό της μεγαλύτερης νήσου Γουαδαλκανάλ και του πληθυσμού μεταναστών (από γειτονικές χώρες) που πλειοψηφεί αριθμητικά στην επαρχία Μαλάιτα. Μολονότι οι συγκρούσεις δεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αιματηρές (ο απολογισμός των τελευταίων μηνών αναφέρει το θάνατο περίπου τριάντα ανθρώπων), η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ θεωρεί «απαραίτητη» την επέμβαση - εν είδει περιφερειακής αποστολής αστυνόμευσης, με την πρωτοκαθεδρία Αυστραλών στρατιωτών και αστυνομικών - με το σκεπτικό πως η συνέχιση της αστάθειας στην περιοχή θα... πλήξει μεσοπρόθεσμα τα «εθνικά συμφέροντα» ασφάλειας και σταθερότητας της Καμπέρα. «Δε θέλουμε μία χώρα άνδρο παρανομίας, ναρκωτικών και μαύρου ή πλαστού χρήματος», δήλωσε χτες ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντόουνερ, που είπε πως η κυβέρνηση Χάουαρντ το μόνο που αναμένει είναι η επίσημη άδεια της (ελεγχόμενης απ' το Λονδίνο...) κυβέρνησης του πρωθυπουργού των Νησιών Σολομώντα, Σερ Αλαν Κεμακέζα. Εξυπακούεται πως η Καμπέρα διαθέτει ήδη τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, που έχουν «χρήσει» τους Αυστραλούς περιφερειακούς «σερίφηδες» στην περιοχή του Ειρηνικού...

Ο πρωθυπουργός Χάουαρντ, αποκαλύπτοντας εν μέρει τα σχέδια κατοχής των Νησιών Σολομώντα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, είπε: «Η βοήθεια που θα παράσχουμε αφορά την ουσιαστική αστυνόμευση, την επιβολή της έννομης τάξης και της δικαιοσύνης, της οικονομικής βοήθειας, με στόχο την ανάκαμψη της χρεοκοπημένης οικονομίας υπό τη σημαντική επιχειρησιακή υποστήριξη του αυστραλιανού στρατού»... Ο ίδιος είπε πως η επιχείρηση στα Νησιά Σολομώντα (που υποστηρίζεται και απ' το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...) θα γίνει με την τυπική συμμετοχή περιφερειακών χωρών, όπως η Νέα Ζηλανδία, τα Νησιά Φίτζι και η Παπούα - Νέα Γουινέα.

Μερίδα του Τύπου της Αυστραλίας, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, αναφέρει πως η επέμβαση στα Νησιά Σολομώντα θα γίνει με τη συμμετοχή 150 αστυνομικών, 200 στρατιωτών και περίπου...1.500 ανδρών στρατιωτικής επιμελητειακής υποστήριξης, που θα είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης (και επέμβασης ανά πάσα στιγμή...). Στην επιχείρηση θα συμμετάσχει και το μεταγωγικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού «HMAS Kanimbla».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ