Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατασκευάζουν νέες απάνθρωπες φυλακές

Οι μηχανισμοί εξουσίας της Τουρκίας έχουν ήδη κατασκευάσει 4 νέες απάνθρωπες φυλακές, υπόγειες, για τους πολιτικούς κρατούμενους της πολύπαθης γειτονικής χώρας και η μία τουλάχιστον απ' αυτές είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία. Οι συνθήκες κράτησης στα διαβόητα λευκά κελιά ωχριούν μπροστά στις τρομακτικές συνθήκες των νέων αυτών υπόγειων κάτεργων.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν μέρος της συζήτησης που είχαμε με την Νερμίν, Κούρδισσα, κάτοικο τώρα Ολλανδίας, εκπρόσωπο της Διεθνούς Πλατφόρμας Ενάντια στην Απομόνωση, που βρέθηκε αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, λόγω των εκδηλώσεων της Λαϊκής Αντισυνόδου.

Τα νέα κάτεργα - τάφη των πολιτικών κρατούμενων της Τουρκίας έχουν κατασκευαστεί στο Ντιαρμπακίρ, την Κωνσταντινούπολη, μία περιοχή της Βορειοδυτικής Τουρκίας και σε άλλη περιοχή της Νότιας Τουρκίας και είναι συνολικής χωρητικότητας 16.000 κρατούμενων (2 των 3.000 και 2 των 5.000 κρατούμενων).

Ολα τα κελιά των κρατουμένων είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, δεν είναι μεγαλύτερα από 3 ή το πολύ 4 τετραγωνικά μέτρα και δεν μπορεί κανείς να σταθεί όρθιος σ' αυτά. Οι κρατούμενοι των νέων φυλακών κρατούνται σε πλήρη απομόνωση από τους υπόλοιπους συγκρατούμενους και τον έξω κόσμο.

Ηδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα φαινόμενα τρέλας και απόπειρες αυτοκτονίας των κρατουμένων. Στόχος των κατάπτυστων αυτών φυλακών είναι να σπάσουν το ηθικό των κρατουμένων, να τους οδηγήσουν σε ψυχολογικές διαταραχές και τελικά στο θάνατο.

Οι περισσότεροι φυλακισμένοι στα γνωστά μέχρι σήμερα «λευκά κελιά» των φυλακών της Τουρκίας, μας αποκάλυψε η Νερμίν, έχουν σοβαρά προβλήματα με την όραση, την ακοή και τον συντονισμό των κινήσεών τους. Ο αγώνας για την κατάργηση των κελιών αυτών έχει οδηγήσει στη γνωστή απεργία πείνας πολλών κρατουμένων, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα. Μας υπενθύμισε ακόμα ότι στις φυλακές της Τουρκίας οι κρατούμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ακόμα και για τον ηλεκτρισμό, πράγμα που δε συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, και να αγοράζουν την τροφή τους από την καντίνα!

Με όλα αυτά μπορεί κανείς να φανταστεί τις συνθήκες που θα επικρατούν στα νέα υπόγεια κάτεργα.

Για να εκφραστεί η διεθνής αγανάκτηση ενάντια στις απάνθρωπες μεθόδους απομόνωσης των κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, στις 15 του Ιούλη θα μεταβεί στην Τουρκία αντιπροσωπεία από πολλές χώρες για να παρουσιάσει στη Βουλή και στον υπουργό Δικαιοσύνης υπόμνημα με υπογραφές για την κατάργηση της απομόνωσης.

Επίσης, η 19η του Δεκέμβρη έχει κηρυχτεί διεθνής μέρα αγώνα κατά της απομόνωσης κρατουμένων και, εκτός από τα άλλα, θα οργανωθεί στην Ολλανδία ειδικό σεμινάριο για το θέμα αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ