Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Στο τρίτο παζάρι...

Ηρθε η ώρα της απόφασης, είπε χτες ο Γ. Δρυς στους ομολόγους του και όλοι μαζί κλείστηκαν μόνοι τους για να τα βρούνε

Οι αγρότες λένε ΟΧΙ στα παζάρια των υπουργών Γεωργίας, που προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για να περάσουν τα πολιτικά και επικοινωνιακά αντιαγροτικά παιχνίδια τους
Οι αγρότες λένε ΟΧΙ στα παζάρια των υπουργών Γεωργίας, που προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για να περάσουν τα πολιτικά και επικοινωνιακά αντιαγροτικά παιχνίδια τους
Ο τρίτος γύρος ευρω-παζαριών για την ψήφιση της «φαρμακερής» αναθεώρησης της ΚΑΠ ξεκίνησε χτες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός Γεωργίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Γ. Δρυς, δήλωσε πως ήρθε η ώρα της - έστω και πολιτικής - απόφασης και ζήτησε να γίνει η συνεδρίαση σε περιορισμένη σύνθεση, δηλαδή μόνο με τους υπουργούς. Μάλιστα, ο υπουργός Γεωργίας για να «ντοπάρει» τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τους είπε πως στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ψηφίστηκαν πολύ σπουδαία θέματα, όπως το σχέδιο για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα - δηλαδή πολύ χειρότερα πράγματα - οπότε πρέπει να ψηφιστεί και η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, που συζητιέται εδώ και ένα χρόνο. Ετσι, μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν τα παζάρια των υπουργών Γεωργίας, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή για τους μετέχοντες και τα πολιτικά και επικοινωνιακά αντιαγροτικά παιχνίδια τους.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, τα παζάρια βρίσκονταν σε καλό δρόμο, οι Γάλλοι έδειχναν να βάζουν νερό στο κρασί τους, οι Ιταλοί «τσίμπαγαν» όσα πάνω-κάτω ζητούσαν και γενικώς τα θέμα προχωρούσε. Με βάση τις χτεσινοβραδινές ενδείξεις δεν αποκλείεται σήμερα να έχει προκύψει η νέα παζαρεμένη και μακιγιαρισμένη ΚΑΠ και η Ελληνική Προεδρία να πανηγυρίζει. Αλλά, όπως πάει το πράγμα, και να μην ψηφιστεί τελικά η νέα ΚΑΠ η Ελληνική Προεδρία πάλι θα κάνει επικοινωνιακά πανηγύρια. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι μικρομεσαίοι Ελληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι δε θα έχουν κανένα λόγο για να χαρούν είτε ψηφιστεί τώρα είτε λίγο αργότερα η νέα ΚΑΠ. Γι' αυτούς το μόνο που μένει είναι η αντίσταση και η ανατροπή των νέων αντιαγροτικών σχεδιασμών της ΕΕ και των υποστηρικτών της αντιαγροτικής πολιτικής της που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Γιατί το σίγουρο είναι ότι η χρηματοδότηση της ΚΑΠ, στο όνομα της διεύρυνσης και του ΠΟΕ, περιορίζεται. Είτε οι επιδοτήσεις είναι πλήρως αποσυνδεμένες, είτε μερικώς αποσυνδεμένες. Είτε τα νέα αντιαγροτικά μέτρα ξεκινήσουν το 2005 είτε το 2006. Το τελευταίο ζητούσε χτες επίμονα η γαλλική κυβέρνηση, που δε θέλει να ανοίξει τώρα ένα μέτωπο με τους Γάλλους αγροτοκτηνοτρόφους, μια και έχει ανοίξει μέτωπο με το Ασφαλιστικό και τους Γάλλους εργαζόμενους, πάντα βέβαια στο πλαίσιο της κοινής αντιλαϊκής-αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Οσο για την πτυχή της κυβερνητικής προπαγάνδας, αυτό που επαναλήφθηκε και χτες ήταν ότι εξασφαλίστηκαν καμιά εκατοστή χιλιάδες τόνοι επιπλέον στην ποσόστωση αγελαδινού γάλατος. Αυτό όμως που δε λέγεται από την κυβέρνηση και τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της είναι τι ακριβώς θα κερδίσουν σε κάθε περίπτωση οι Ελληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι και ποια θα είναι τελικά η πραγματική τύχη των μεσογειακών προϊόντων, με βάση τους ισχύοντες αντιαγροτικούς ευρω-σχεδιασμούς, που στηρίζει και επαυξάνει η κυβέρνηση Σημίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ