Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτωπο και εκλογές

Με την προβολή της πολιτικής του Μετώπου και τη δράση για τη συγκρότησή του, επιδιώκεται κατ' αρχήν η κατανόηση από μεριάς ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, ότι η κύρια πηγή των προβλημάτων τους είναι η κυριαρχία, η εξουσία των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού.

Οι κομμουνιστές προσπαθούμε να μπολιάσουμε με επιχειρήματα, αλλά και μέσα από τη δική τους πείρα, αυτά τα πλατιά λαϊκά τμήματα του ελληνικού λαού. Δε ζητάμε να συμφωνήσουμε σε όλα, ούτε, πολύ περισσότερο, στην προοπτική του σοσιαλισμού.

Ούτε απευθυνόμαστε σε «έτοιμους» αριστερούς πολίτες μόνο. Εκτιμούμε θετικά τη θαρραλέα και αποφασιστική στάση πολλών ανθρώπων υπέρ του λαϊκού κινήματος σε μια σειρά κομβικά ζητήματα για την πορεία της χώρας, ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων».

Η συνεπής στάση απέναντι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, η μη αποδοχή του «μονόδρομου» της ΟΝΕ, οι θέσεις κατά της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, είναι ζητήματα κρίσιμα και ωφελούν την απεμπλοκή του λαϊκού κινήματος από την αστική πολιτική. Οι θέσεις αυτές είναι επίσης κριτήριο στις σύγχρονες συνθήκες για το «ποιος είναι με ποιον», για το τι σημαίνει σήμερα να είναι κάποιος αριστερός και προοδευτικός πολίτης.

Γενικότερα, θα λέγαμε ότι το πώς τοποθετείται κανείς σήμερα απέναντι στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό προσδιορίζει και το νόημα της Αριστεράς. Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά και αόριστα για Αριστερά και προοδευτισμό, αν η Αριστερά δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού. Η γραμμή αυτή αποτελεί και τη βάση για το εάν η Αριστερά μπορεί να αμφισβητεί και την ίδια την ουσία του καπιταλισμού.

Αυτή, λοιπόν, η γραμμή της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου, που παλεύουμε εμείς οι κομμουνιστές, αποτελεί και την πιο πλατιά ενωτική κοινωνική συμμαχία μεταξύ της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, της νεολαίας, με τη μίνιμουμ συμφωνία αντίστασης-αντεπίθεσης στη «νέα τάξη πραγμάτων».

Στον αγώνα αυτό απλώνουμε σε όλους το χέρι, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές του πεποιθήσεις. Δε ζούμε με την αυταπάτη ότι αυτή η πορεία δε θα έχει δυσκολίες. Θεωρούμε ότι μία από τις θεμελιακές προϋποθέσεις, για να πάρει «σάρκα και οστά» αυτή η προσπάθεια και να βαδίσει σε σωστή κατεύθυνση, είναι να υπάρχει ισχυρό, ιδεολογικοπολιτικό και οργανωτικά αυτοτελές Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρέπει να γίνει δυνατή η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισχυροποίησή του. Οι εκλογές της 9ης Απρίλη μπορούν να συμβάλουν σ' αυτή τη διαδικασία, τόσο για το Κόμμα όσο και για το Μέτωπο.

Δεν κρύβουμε ακόμη ότι το Μέτωπο θέλουμε να βοηθά με τη δράση του και μέσα από το «καμίνι» της ταξικής πάλης στη συνειδητοποίηση μιας νέας λαϊκής εξουσίας. Να ωριμάσουν ακόμη περισσότερο οι λαϊκές συνειδήσεις για την αναγκαιότητά της, αλλά και την κατάκτησή της.

Τελικά, στο βάθος, γι' αυτούς τους στόχους ανησυχεί το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, μαζί με τους πολιτικούς του υπαλλήλους. Για μας είναι, λοιπόν, καθαρό. Και αυτή η επίθεση της αστικής τάξης θα πέσει στο κενό. Με ακόμη περισσότερη ορμή, με ακόμη περισσότερη δράση να ριχτούμε στην εκλογική μάχη, για να βάλουμε όλοι «πλάτη» για να ανοίξει ο άλλος δρόμος, η άλλη πολιτική για τον τόπο μας, αλλά και διεθνώς. Μπροστά λοιπόν! Ορθοστατούντες και Ορθοβαδίζοντες!!!


Χρήστος ΓΡΕΒΕΝΑΡΗΣ
Μεταπτυχιακός φοιτητής Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ